9 grunner til å velge Nord Kypros

Det er en glede å dele det glade budskap

Vi gleder oss til å utforske og dele opplevelser fra øst til vest.

Nord Kypros 9 grunner er bare noen få, av svært mange  grunner til å besøke Nord Kypros. Vi kan ikke ramse opp alle her, men les på bloggen Nord Kypros informasjon  så ser du noen av disse. Nord Kypros er et herlig og trygt sted hele året.

Vi har samlet noen av hovedargumentene, som gjør at vi gleder oss til å komme tilbake, til dette fantastiske stedet. Hver eneste gang! 

Bildene vi bruker er stort sett eget materiale. En sjelden gang fra vår samarbeidspartner Goldmark Estates. Scroll nederst på siden, der ligger en film fra  Nord Kypros. Eller gå inn på Feriehusmiddelhavets Youtube Channel.

Tailormade Just For You

Vi tar deg med til steder over hele Nord Kypros.

Et av verdens tryggeste steder

Både barn og voksne kan slappe godt av vel vitende om at de er i trygge omgivelser. Kriminalitet er så godt som fraværende, det er få steder en kan rømme til på en øy.
Innbrudd har vi aldri hørt om. Det vi derimot har hørt om er at det tidvis dobbelt parkeres med nøkkelen i bilen. Slik at den inne-parkerte kan flytte bilen selv.

For å kjøpe eiendom må en fremlegge politiattest på at en ikke har rulleblad. Pr. oktober strammes oppholdstillatelse mulighetene inn, nettopp med tanke på å opprettholde et trygt miljø.

Som eksempel skal vi fortelle om når vi bestilt bord på en restaurant i Bellapais til påskeaften. Dagen var først om  tre dager. Det samme tidspunktet kommer også Nord Kypros sin president til å spise her, informerte restauranten. Vi trodde ikke våre egne ører.

Tre dager etter satt presidenten og følge sammen med FNs spesialrådgiver Norske Barth Eide og koste seg på restauranten. Det var litt av en opplevelse for oss å bivåne hendelsen.

Barnevennlighet i Særklasse

Det er god plass på badestrender, slik at din håpefulles lille lyse hode, ikke forsvinner i mengden på stranden. Konstant satte vi for å holdt øye med 3 lyse hoder den gangen de var små, på stranden i Spania og på sørsiden av Kypros.  Det er så fort gjort allikevel miste de av syne i få sekunder, i større mengder folk.

På begge sider av grensen er de lokale, «helt gærne» etter barn. Barn blir først spurt i butikker, i restauranter og forholdene legges til rette overalt for disse små verdens borgerne.

2 små jenter sitter å leker i vannkanten på Denizkizi Beach club Alsancak

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Verdens vakreste solnedgang

Solnedgangen er helt fantastisk og må oppleves. Hver kveld hele sommeren går solen, på spektakulært vis, ned i havet utenfor kysten av Nord Kypros. Solnedgangen er fremdeles vakker vinterstid, men da har solens gang gjort at den går ned i fjellene for en periode. Solnedgangen må være nordsidens flotteste forestilling og mest fotograferte begivenhet. Feriegjester nyter naturen festforestilling på takterrasser, balkonger, barer og restauranter hver eneste kveld .

Middelhavskost - à la Nord Kypros

Nord Kypriotisk mat har blitt påvirket av ulike kulturer gjennom historien. Ofte sies det at det er kjøttretten kleftiko, som er nasjonalretten på Kypros. Grillosten halloumi, kalt helim på tyrkisk, er kanskje den mest kjente matrett utenfor øya. Noen nevner souvla (grillspydd) kalt kebab av tyrkisktalende.  Vi er derfor ikke helt sikker på hva som er den korrekte «nasjonalrett».

Uansett er det så utrolig mye god mat, at baderomsvekten forblir ikke ens beste venn. Du vil oppdage at det  finnes små variasjoner fra standarden og «orginalen»,  hvor lokalbefolkningen utviklet sine egne smakfulle varianter. 

Matelskere kan elske mye

Hver rett har en særegen smak.  Matrettene og presentasjonen gjenspeiler karakteren til folket her. Kjente retter variere fra region til region i navn, tilberedning og smak. Nord Kypros er et fascinerende og spennende for deg som er en matelsker. I tillegg til den lokale maten, finner du selvfølgelig mat fra alle verdenshjørner på de mange restaurantene. Bare Kyrenia området alene kan vise til 300 + spisesteder. 

De lokalt produserte råvarer er svært rimelige. En spiser som en konge, og kan fråtse i frukt, grønt, fersk fisk og kjøtt. Gjerne med et glass vin til.

Mer en 300 dager med sol hele dagen

Klimaet er en av hovedårsakene til at mange velger seg Nord Kypros. Rundt 320 dager med sol hele tiden, betyr mye. Norske sommer temperaturer vinterstid, er Kypros et sted å velge seg, hvis man er glad i dager med sollys. 

En finner den typiske varme og tørre Middelhavs sommer, med en Kypriotisk vinter i desember og januar. «Vinter» tilsvarer normal norsk sommer på gode dager og dårlig sommer på de aller dårligste vinterdagene. Det er flest regnværsdager i desember, de kjøligste dagene i januar. Da er det bare å kle på seg og komme seg ut på tur.  Helt ypperlig!

Omgitt av hav og fjell - ja takk begge deler.

En venn sa en gang at Nord Kypros, har mye likhet med landskapet i Lofoten og Vesterålen. Du finner et dramatisk landskap rundt Kyrenia, med fjelltopper opp imot 1000 meter, beliggende tett på kystlinjen.

Er du glad i å gå på tur, vil du sette pris på fjellkjeden som strekker seg langsmed  øya. I fjellene finnes det milevis med turstier for deg som er glad i å gå eller sykle. Om sommeren er klimaet i fjellet er mye svalere en nede ved kysten. For de som da trenger litt «avkjøling».

 

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Botanisk mangfold, vernet nasjonalpark

Med ca 1900 forskjellige planter plassert i sitt naturlige miljø, er Kypros fascinerende for alle plante elskende. Nesten 1600 av disse artene finner man overalt på Nord Kypros. Spesielt våren (februar, mars og april) er en fantastisk tid. På våren står hele øya i full blomst.

Jordene dekkes av gule margeritter, røde valmuer, åkersennep, mimosatrærne blomstrer og fuglene kvitrer. I mars på litt forskjellige dag fra år til år, mellomlander enorme svermer med monarch sommerfugler på vei fra Israel til Balkan. Det er ikke en overdrivelse å si at luften utenfor byene er «pakket med sommerfugler».

En finner viltvoksende orkideer, og mest kjent er Nord Kypros for sin sorte tulipan. Men en finner også en type anemone, ranunculus (soleie), påskeliljer, cyclamen (alpefiol), solsikke m.m. som er typisk for det sørlige Kypros og det nordlige Kypros.

Middelhavets reneste badevann

Krystallklart hav og gylne naturlige strendene finner du langs hele kysten av Nord Kypros. Vannet rundt denne kysten kåres  av Eu år etter år,  til Middelhavets reneste badevann. Her er det bare å legge på svøm. Du kan bade langt ut i desember, med temperatur som bikker tyvetallet.

I januar, februar, mars og april ligger temperaturen på rundt 17,5-19 grader i havet. I Mai kryper den over 20 grader igjen. Temperaturen går raskt oppover frem mot august – september, hvor vi har målt 28-30 grader. Krystallklart vann med slike temperaturer, kan gjøre hvem som helst til badenymfe.

Inspirasjon

Mange kjente mennesker har latt seg inspirere av et besøk på Nord Kypros. Blandt disse finner vi William Shakespeare. Det sies at Othellos slott ga inspirerasjon, da han skrev sin berømte tragedie Othello. Slottet eller Othellos tårn, som det også kalles, finner du i Famagusta.

En annen som lot seg inspirere var Walt Disney. Det sies at til slottet i Tornerose er inspirert av  St.Hilarion Castle.  St.Hilarion Castle kan du besøke i fjellkjeden ovenfor Kyrenia. Kyrenia og  Buffavento Castle er også med i dataspillet Assassin Creed.

Det er lett å bli forelsket i Nord Kypros

Nord Kypros 9 grunner, er nok for å bli overbevist, om landets fordeler.  Vi tar for oss 50 grunnene i et annet innlegg.
Nord Kypros er en uoppdaget perle av en medium stor paradisøy. Middelhavets 3. største øy, har en helt passe størrelse. Har du vært på dette fantastiske stedet en gang, er «faren» stor for at du blir forelsket i landet, menneskene og levesettet. Da ønsker du bare å reise tilbake igjen, igjen og igjen…….

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!