Ayios Philon Church Karpaz ved Oasis at Ayfilon Rooms

Ayios Philon Church Karpaz ved Oasis at Ayfilon Rooms

You are currently viewing Ayios Philon Church Karpaz ved Oasis at Ayfilon Rooms

Ayios Philon Church

Ayios Philon Church, er en nylig restaurert bysantiske kirke, beliggende helt ved havet på Karpaz. Eller Karpasia, slik den Gresktalende delen sier. Oasis at Ayfilon overnatting, restaurant og strand, har navnet sitt fra denne kirken. Da brukes det tyrkiske navnet. På Google maps står også Oasis manastiri, som betyr kloster. Det er lett å bli surrete av alle navne variasjoner på Kypros.

Det greske / latinske navnet er Ayios  (hellig) Philon. Philon skal har misjonert på Karpaz på 3-400 tallet Evt. Kirken dateres visstnok tilbake til ca. 1000 – tallet evt. Den lille søte kirken, skal visstnok ha blitt bygget på toppen av ruiner fra den helleniske ( 323-30 fvt.) og romerske tiden (240 fvt. – 400 evt.).  

Fvt. betyr for øvrig før vår tidsregning. Evt. betyr etter vår tidsregning. Slik er Kristus ute av tidsbegrepet i Norge. Tidsbegrepet har blitt religions nøytralt. 

Det er lange historiske linjer på Kypros

Den hyggelige viken skal ha fungert som en havn for Fønikerne( 2000-323 fvt.) i Karpaz. Eller Karpasia som stedet kalles på gresk og engelsk.  Denne lille historien forteller igjen om de veldig lange historiske linjene, en finner i området. Det gjelder på Kypros og i resten av regionen innerst i Middelhavet.

Den observante leser vil ha fått med seg årstallet 323 fvt. Det herrens år 323 fvt. er året Alexander den store døde. 

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

UNDP, som står for United Nations Development Program

UNDP, som står for United Nations Development Program, har bidratt med midler og prosjektering. Agios Philon arkeologiske område har vært et prosjekt arbeid for Teknisk utvalg for kulturminner
Startdato for arbeid: mai 2018
Sluttdato for arbeid: januar 2019
Type inngrep: Konserveringsarbeider
For detaljer om prosjektet se her >>>

Prosjektet ble fullt finansiert av EU innenfor det totale 14,7 millioner Euro, gjennom Cultural Heritage Programme. EU-kommisjonen gjennomfører slike prosjekter gjennom UNDP på Kypros.

Både EU og UNDP har bidratt flere steder på Nord Kypros. Les mer om alt arbeidet i Nicosia her >>> 

Kontakt info

Kirken ligger rett ved siden av Oasis Ayfilon rooms og Restaurant. Det er en også en liten strandbar som leier ut strandutstyr og selger drikke etc. ca 5 min fra kirken.  

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!