Salamis oldtid og ruinby ved Famagusta

Salamis oldtid og ruinby ved Famagusta

You are currently viewing Salamis oldtid og ruinby ved Famagusta

Salamis er beskrevet i det Nye Testamentet

Salamis oldtid og ruinby ved Famagusta  ble ifølge den gamle greske mytologien grunnlagt etter den trojanske krigen. Salamis var lenge en av de rikeste og mest velstående handelssentrene i det Østre Middelhavet. Grunnleggeren het Teukros og var halvbror til kjempen Ajax, som døde i den Trojanske krigen.

Viktig handelsenter under det Persiske rike

Rent historisk vet vi at byen Salamis begynte  sin ekspandering ca.  1100 år før Kristus. Tre hundre år senere, ca 800 år f.Kr hadde den utviklet seg til et viktig handelsenter, kongelig bosted og lå under det Persiske riket. Senere under den Hellenistiske og romerske periodene, var Salamis også et viktig handelssenter.  Pga rike kobbergruver, fruktbart jordbruk og sjøfart var Kypros en velstående øy. Slik ble Salamis den mest velstående byen i det østre Middelhavet i en lang periode.

Viktigste kommersielle by i Hellenistiske og Romerske periode

Når en går ned søylegangen mot gymnasiet er tanken på byen, som en gang var, imponerende. Paphos var under den Hellenistiske og romerske perioden den offisielle hovedstaden på øya. Salamis fortsatte å være den viktigste kommersielle byen. De fleste av utgravningene i Salamis oldtid og ruinby ved Famagusta daterer seg tilbake fra denne tiden.

En jødisk by under Romersk herredømme

Den kjente apostelen Paulus og den litt mer perifere apostelen Barnabas, ankom Kypros som første sted på sin forkynnelse reise i 46 e.Kr. Barnabas var jøde, og opprinnelig var fra Salamis. Da var byen jødisk.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Apostelen Paulus ankomst via havet fra Israel til Salamis. Det kan en lese om i «Det nye testamentet» i Apostlenes gjerninger kapittel 13,4. De gikk til fots eller på «apostlenes hester» tvers over øya til Paphos. Her omvendte de guvernøren, som ble dermed ble verdens første kristne hersker.

Apostel Paulus ankom Salamis og gikk derfra til Paphos

Et senere bysantisk navneskifte til Constantia

Distansen Salamis – Paphos er en distanse på 180 km og 40 timers effektiv gange. (google). Så distansen er teknisk sett mulig. La oss håpe de fikk låne et esel på deler av veien.  

 Jordskjelv i år 332 og 342 e.Kr førte til store ødeleggelser i Salamis by. Den bysantinske keiser Constantinus bygget byen opp igjen og ga byen ( Salamis)  navnet Constantia etter seg selv.

Søyler og statuer gjenbrukt av Venetianerne

Under den Venetianske perioden ble byen brukt til å hente ut byggemateriale. Da ble antikke søyler og statuer ble fjernet og brukt til andre byggverk. Skiftende sandstormer har i perioder dekket det meste av byen og beskyttet den fra hendene til kjeltringer. Noen småskala utgravning ble gjennomført i 1887, men det var ikke før 1952 at området ble gravd ut i noen særlig grad.  Utgravningene av Salamis ruinby Famagusta fortsatte til 1974.

Kun 10 % av området utgravet

Etter splittelsen av øya har tilgangen på internasjonal finansiering og kompetanse blitt systematisk blokkert av myndighetene på Sør-Kypros. Budskapet til verden har vært at enhver arkeologisk utgraving i nord er både ulovlig og et hærverk. Maktkampen har trumfet respekten for hele Europas antikke kulturarv og vært til stor frustrasjon for den arkeologiske verden. Selv om området er stort, så mener en at kun ca 10% er gravet frem.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

En magisk konsertarena

Utgravninger så langt inkluderer gymsal og teater, som har blitt omfattende renovert. Amfiteatret er ofte brukt til konserter. Som når Nathalie Cole fortryllet tilskuerne med en fantastisk og intim konsert for noen ti-år siden.

Sommeren 2016 gjestet den spanske flamencogruppen «Los Vivancos» det antikke amfiteateret med et forrykende show under Famagusta kulturfestival. En magisk musikkopplevelse, i helt særegne omgivelser. Vi satt varmt og deilig, om noe hardt på antikke steinseter under stjernedekket himmel.

Det gode romerske liv

Marmor svømmebasseng ved søylegangen i et hjørne av gymnasiet  er omgitt av hodeløse statuer som kan dateres tilbake til år 200 e.Kr. De er sannsynligvis  ødelagt av kristne fanatikere som anså dem som symboler på hedensk avgudsdyrking. 44 mennesker kunne få plass i gymnasiets latrine og er den største av sitt slag på Kypros. Marmormønster fra gulvet i badet vitner om høy kvalitet.

Et vakkert sted med flott beliggenhet

Spesielt på vårparten bør en sette av god tid til å rusle rundt på anlegget. Da er hele stedet dekket med gule vårblomster. Du finner gule Margeritter, gnistrende gul åkersennep, lilla markblomster og knall gule blomstrende mimosabusker mot den knall blå himmelen.

Med det azurblå og glitrende Middelhavet i bakgrunnen, kan en nesten se for seg apostelen Paulus gå i land her. Litt spesielt er det å tenke på, det at det var hit Apostlene dro på sin første reise, for å forkynne budskapet om Jesus.

Salamis om våren - anbefales på det sterkeste

Salamis oldtid og ruinby er spesielt vakker om våren. Da kan en lettere rekke å gå rundt på hele det enorme området. Om sommeren må en ta hensyn til solen og varmen. I sommersesongen må da sikre seg ved å ha på hodeplagg og ta med nok drikkevann.

Prisen på inngangs billett er de vanlige lave Nord Kypriotiske.

Det ligger en hyggelig og tradisjonell taverna, kalt Bedi`s Taverna ved inngangsporten. Det er en deilig badestrand ved tavernaen,  slik at en kan kombinere og gjøre besøket i Salamis til en heldags tur.
Eller en tur inn til Famagusta. Ditt er det 10-15 minutters kjøring.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!