Verdens eldste vin fra Kypros – produseres fremdeles

Verdens eldste vin fra Kypros – produseres fremdeles

You are currently viewing Verdens eldste vin fra Kypros – produseres fremdeles

Verdens Eldste Vin Fra Kypros, produseres Fremdeles

Hjemsted for verdens eldste vin fortsatt i produksjon – Kypros.
Produksjon av vin har lang tradisjon på Kypros. Det finnes arkeologiske bevis på at vinproduksjon på Middelhavsøya kan ha eksistert så langt tilbake som for 6000 år siden.

Dionysus er guden for druehøsting, vinproduksjon, frukthager og frukt, vegetasjon, fruktbarhet, festivitas og teater i gammel gresk religion og myte.
I 2018 gjorde vi en Road trip på den greske siden, hvor vi bl.a. besøkte «House of Dionysus», en fantastisk arkeologisk utgraving ved Paphos. 

Kypros mest kjente vin: Commandaria

Internasjonalt er Kypriotisk vin mest kjent for Commandaria-vinen, som vi kommer tilbake til.
I hovedsak er vinproduksjonen på øya fortsatt basert på noen få varianter av lokale druer som Mavro og Xynisteri, selv om internasjonale varianter også dyrkes. For de som ikke var klar over det, så produseres det også vin på Nord Kypros, har du enda ikke besøkt Gilham Vineyard, anbefaler vi på det sterkeste et besøk.
Vi har tidligere omtalt denne fantastiske vingården i eget blogginnlegg.

Commandaria er en søt dessertvin

Så til det som omtales som verdens eldste vin, som fortsatt er i kommersiell produksjon 

Commandaria er verdens eldste vin i produksjon og har en spesiell plass i kirken siden det er den historiske vinen som brukes til nattverden. Det er funnet bevis for at Commandaria har blitt produsert på Kypros fra 800 f.Kr. På 1100-tallet når korsfarerne var på øya, kalte de denne delikatessen «kypriotiske Nama» i den tro at vinen hadde terapeutiske egenskaper.

Commandaria kommer geografisk fra 14 landsbyer sør for Troodos-fjellene, fjellkjeden med øyas høyeste fjell Mount Olympus med sine 1 952 moh. Det ligger også et lite skisenter med fire heiser på fjellet, skisenteret er bare er åpent om vinteren.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Kongenes vin og vinens konge

Commandaria vinen er er laget av to unike typer druer, den blå druen mavro blå og den hvite xynisteri. Begge druetypene er opprinnelig fra Kypros. Druene plukkes og tørkes for å berike sukkerinnholdet, de tørkede druene presses deretter, før de gjæres i store krukker.

Commandaria ble erklært «kongenes vin og vinens konge» av Richard Løvehjerte.

Richard I Løvehjerte (f. 1189-1199 e.Kr.) kanskje mest kjent for sine bedrifter i det tredje korstoget. Hans krig mot Saladin er en av de klassiske historiene om middelaldersk ridderlighet og korstog. Men Richard var involvert i en rekke bedrifter gjennom hele livet, før og etter korstoget, fra opprør mot faren til å bli tatt til fange av hertugen av Østerrike, til å erobre øya Kypros.  

Hans erklæring av Commandaria kom da han feiret sitt ekteskap med Berengaria og erobringen av Kypros.

Commandaria er kongenes vin og vinens konge

Commandaria vant "Battle of wines" på 1200-tallet

Siden den gang har Europa elsket denne søte vinen. I det 13. århundre ble Da den franske kong Philip Augustus  arrangerte «Battle of the Wines» var det nettopp Commandaria som vant førstepremien.

Produksjonsskikken til denne eldgamle vinen har heldigvis blitt bevart gjennom århundrer av landsbyboerne. Produksjonsmetoden til Commandaria er strengt bevoktet av de 14 landsbyene i Trodos fjellene.

Ravfarget Commandaria serveres best kjølig ved rundt 6-9 ºC og kan nytes med litt moden ost og nøtter.

En av de største produsentene (og vår favoritt) av Commandaria er KEO Brewery i Limmassol på den greske siden av øya.

Et besøk hos KEO kan kombineres med et besøk på Vinmuseet i Limassol, som vi også omtalte i «Road trip» innlegget vårt.

Zivania: "Firewater" Brandy

Zivana har ikke fått kallenavnet «Firewater» uten grunn. Den har et alkoholinnhold på 45 %.  Det sies at du kan bokstavelig kjenne at den varmer i magen, hvis du tar sjansen på å smake. 

Zivania dateres tilbake til den venetianske regjeringstiden på Kypros på 1300-tallet. Metoder for produksjon av Zivania går også i arv gjennom generasjoner og er bevart og produseres i dag som i antikken, med respekt for lokal arv og skikker.

Navnet Zivania er avledet fra zivana (gresk: ζίβανα) som betyr drue på den greske dialekten på Kypros.

Zivania produseres gjennom å resirkulere druerester som skallet og frøene, blandet med lokale tørre viner av høy kvalitet laget av druer med sin opprinnelse på Kypros. I en spesiell kjele (Kazáni på gresk og Kazan på tyrkisk) er der destillasjonen finner sted. Etter destillasjon lagres den i opptil 10 år for å å oppnå den klare fargen på drikken – Zivania. Zivana inneholder ikke sukker og har ingen surhet. Den serveres best veldig kald rett fra fryseren i et shotglass.

For spesielle anledninger kan en aromatisk variant av Zivannia oppbevares i mange år, ofte smaksatt av honning, kanel, nellik, rosiner eller sitrusfrukter lokalt på øya. Kyprioter brukte også denne sterke drikken for å lindre smerten fra sårene deres, følelsesløs tannpine, og for å holde varme på kalde vinternetter nær Troodosfjellene, den kaldeste regionen på Kypros.

En lokal bekjentskap som har kjørt oss til og fra flyplassen, fortalte at de da de var små, fikk et lite glass Zivana hver dag gjennom vinteren for å holde seg friske, og unngå forkjølelse – på samme måte som vi drikker tran. Lite vitenskapelig hold for den praksisen, vil en anta.

Zivania drikkes vanligvis sammen med litt meze (utvalg av lokale sideretter) eller spekemat. Renga er en salt spekefisk som ofte konsumeres sammen med Zivania. Alternativt så nytes drikken uten «tilbehør».

Brandy Sour: Alkoholholdig cocktail i forkledning av limonade

Fortsatt interessert i å lære om Kypriotisk drikkekultur? Innlegget avsluttes med en Brandy Sour. En lokal Kypriotisk coctail som kan anbefales på en varm sommerkveld.

Brandy Sour er den nasjonale cocktailen på Kypros, en blanding av kypriotisk brandy, kypriotisk sitronsaft (de beste er fra Guyzelyurt / Morphou) og brus. Serveres on the rocks i et langt glass og med noen dråper Angostura bitters.

Brandy Sour ble oppfunnet på 1930-tallet på Forest Park Hotel i Troodos-fjellene laget for kong Farouk av Egypt som en cocktail i forkledning av limonade. Kong Farouk ønsket at alkoholdrikken hans skulle ligne et glass limonade, slik at han kuynne nyte cocktailen sin offentlig, som en muslimsk konge.

Som muslim ønsket han ikke å bli sett mens han drakk alkohol, så bartenderen kom opp med cocktailen for å glede den hyppige besøkende kongen. Cocktailen spredte seg over øya og er kjent for sin interessante historie.

Ingredienser:

5 cl (2 deler) kypriotisk konjakk (typisk KEO VSOP eller Haggipavlu Anglias merker)

2,5 cl (1 del) kypriotisk sitronsquash

2–4 dråper bitter (Angostura eller kypriotiske Cock Drops-merker)

Fyll på med brus (noen bruker lemonade i stedet for å gjøre den søtere)

Isbiter

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!