Nord kypros hele året

Full sol 320 dager pr år og bade temperaturer til desember - et skikkelig helårs sted

Den bortgjemte juvel Nord Kypros

Nord Kypros hele året, ser på det faktum at  klimaet gjør Kypros til en helårsdestinasjon. I tillegg til et godt klima, finner en et trygt imøtekommende miljø, lave levekostnader, lite turisme, nok av tumleplass og mye uberørt natur. Et økende antall, av de som flyr inn til Larnaca, velger nå å dra over grensen. «Den bortgjemte juvelen» Nord Kypros, besøkes på dagsbesøk eller for lengre opphold.

Kypros er mer en sol og strandliv

Fire årstider - alle like flotte
på Nord Kypros

Nordmenn føler seg raskt hjemme

Den korte avstanden mellom Middelhavet og  fjellene, gjør landskapet vakkert og dramatisk. Du finner fjelltopper på over 900 meter o.h. De landlige omgivelser og nærheten til naturen, gjør at nordmenn føler seg hjemme med en gang.

Kysten på nordsiden av Kypros ved Besparmak ( Kyrenia) fjellene hvor byen  Kyrenia ligger, er et populært område for Skandinaver.

I de senere årene har flere nordmenn og et stort antall Europeere, kjøpt seg feriebolig i det prisgunstige boligmarkedet. 

Lurer du på å kjøpe feriebolig på Nord Kypros. Ta gjerne kontakt for litt mer info.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Nord Kypros har 6000 år med historie

På Nord Kypros er det et bredt utvalg av severdigheter for den kulturinteresserte. Du kan besøke gamle kirker som Antfonitis med freskoer fra 1300- tallet og utforske ruinene av 3 ridderslott på 3 forskjellige fjelltopper. 

St.Hilarion Castle ligger på oversiden av Kyrenia by.  Buffavento Castle ligger på sørsiden av fjellet bak Kyrenia, mot NicosiaKantara Castle ligger et stykke vestover på fjellkjeden. 

Kongen tok over styringen av øya i 1 år, før makten deretter ble gitt til Tempelridderne. Tempelridderne styrte Kypros i kun 2 år, men har satt spor etter seg.  

Inne i Slottsborgen ligger «The Shipwreck museum». Museet huser et berømt lasteskip, som sank utenfor Kyrenia havn for ca 2300 år siden. Skipet beskrives i Dokumentarserien «Sivilisasjoner» som ligger på NRK. (2023)

Kontemplere, idolisere eller romatisere?

Du kan kontemplere over livet i Bellapais kloster  Bli imponert av Salamis antikke ruinby og festningen i Kyrenia gamle havn.  I Kyrenia ligger en av det østlige Middelhavets eldste og mest pittoreske  havner, Kyrenia gamle havn. 

I Kyrenia gamle havn finner en den imponerende Kyrenia Castle, som nevnes historisk. Richard Lionheart av England ankret opp her, under et korstog til Jerusalem i 1191. Kong Richard (han fra Robin Hood), endte opp med å giftet seg med en lokal prinsesse.

Famagusta - en mytisk by

Famagusta by kan oppleves som et utendørs museum, da store deler av den gamle bymuren er intakt. Byen rommet i sin tid 300++ kirker. Den flotteste av kirken av alle, var kirken som var bygget som en kopi av kroningskirken i Reims, Frankrike.

Bygget gikk under navnet St. Nicholas Katedral, helt til den ble gjort om til en moske. Det skjedde ved den Ottomanske invadering i 1571. Navnet er nå Lala Mustafa Pasha Moske. 

Bildet over er tatt fra ruinene av boligen til den franske familien Lusignan, som styrte Kypros fra 1192-1489. I den perioden ble øya titulert som «the Kingdom of Cyprus».

Spøkelsesbyen Famagusta

Etter delingen av øya i 1974, har den tidligere jetset destinasjonen  Varosha / Maras, stått avstengt og øde.  Famagusta by er trolig mest kjent for å være en spøkelsesby. Mange tror ikke Famagusta by, er annet etter den Gresk-Kypriotiske fremstilling.  Famagusta, kalt Gazimagusa på Tyrkisk, er i dag en moderne by.  Byen er 2. største på Nord Kypros, med flere  internasjonale universiteter, med mer enn 20 000 studenter. Les om studentøya Kypros her. 

På høsten 2020 ble deler av spøkelsesbyen åpnet igjen, da kun for turister på omvisning. Åpningen ble tatt godt i mot og hundre-tusenvis, har besøkt stedet.

Walkers paradise fra oktober til mai

Elsker du å gå på tur, kan Nord Kypros friste med et godt utvalg av merkede turløper i Besparmak / Kyrenia fjellene.Fjellkjeden  strekker seg over 288 km fra vest til øst langs hele nordsiden av øya. Sykkelturer er en populær aktivitet, pga den lange sommersesongen.  Bildet er fra en deilig desemberdag på tur. På denne turveien er det flott utsikt nordover, fra fjellryggen som går i retning mellom vest og øst. 

Øya hvor solen (nesten) alltid skinner

Klimaet i det østre Middelhavet, er varmt og stabilt. Det gjør Nord Kypros til en helårs destinasjon. Ikke nok med at øya er begunstiget med perfekt klima, det er rundt 320++ dager uavbrutt solskinn.

En finner også en perfekt luftfuktighet. Klimaforskere anser 50 prosent relativ fuktighet, for å være optimale værforhold. Sommerstid kan det bli ganske varmt på Kypros, men luften forblir passelig tørr og med en deilig havsbris.

Ikke gå glipp av ny info, meld deg på nyhetsbrev

Middelhavets reneste badevann

Gylne naturlige strender  finner du over store deler av Nord Kypros. Vannet rundt hele øya, er det samme. På grunn av den gresktalende sørsidens medlemskap i EU, testes vannet årlig. Siden rangerings-ordningen startet, har Kypros blitt rangert høyest, år etter år. Badevannet er det reneste i hele Europa. 

Rangeringen og testene til EU, ser på forurensning som ikke er synlig med det blotte øyet.  Link til  EUs årlige oversikt over badevannskvaliteten i Europa.

Du kan bade langt ut i desember med temperatur, som bikker tyvetallet.

I januar, februar, mars og april ligger temperaturen rundt 17,5-19 grader i havet.

I Mai kryper temperaturen over 20 grader igjen.

Frem mot august og ut september øker vann- temperaturene.

Midt i september har vi målt 28-30 grader. Det er først i desember temperaturen kryper under 20-tallet igjen.

Krystallklart og rent vann med slike temperaturer, kan gjøre hvem som helst til badenymfe.

bredt utvalg av tilbud

På Nord Kypros finnes en sjarmerende pittoresk stil og en skjønnhet en kun finner i uberørt landskap og på urørte strender.

Byene Kyrenia (Girne), Nicosia (Lefkosa) og Famagusta (Gazimagusa) kan likevel by på varierte shoppingmuligheter og stort utvalg i flotte spisesteder, hotell, casino, bar og nattklubber.

Det meste ligger innenfor 1-2,5 times kjøretur unna, når en oppholder seg på Nord Kypros .

De med tilholdssted i det uberørte og rimelig nord, har samtidig tilgang på alt det flotte på den gresktalende sørsiden av øya. 

Vakker natur med unikt biologisk mangfold

For naturelskere kan vi friste med Karpaz nasjonalpark med 250 vill esler,  Alagadi Turtle Beach hvor skilpadder klekkes  og en kan delta på sjøsetting av disse hver sommer.

På Karpaz nasjonalpark finnes et unikt biologisk mangfold med mange stedsegne og fredede arter. Dette gjelder både blomster, fugler og amfibier.

Lavt prisnivå og herlige dager

På Nord Kypros er det en imøtekommende og vennlig lokal befolkning.

Legg til et av Middelhavets laveste prisnivå, fantastisk variert, sunn og rimelig mat, et stort utvalg i spisesteder i alle kategorier og prisklasser,  og en nesten ikke-eksisterende kriminalitet.  Da har du oppskriften på en herlig ferie.

Lade kroppens (solcelle) batterier

Er du en naturelsker,  en  kultur  eller en historieelsker, en ivrig turgåer, en golfentusiast, en som er glad i vannsport, sykkelentusiast, eller bare en som er glad i god mat, eller sol, varme og late dager? Kan du svare ja på et eller flere av spørsmålene over?

Da er garantert Middelhavets tredje største øy, med sitt stressfrie og trygge miljø,  stedet for deg. La solen og livet på Nord Kypros, lade ditt batteri. 

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!