Republikken Tyrkia 100 år 29. oktober 2023 Atatürk hedres

Republikken Tyrkia 100 år 29. oktober 2023 Atatürk hedres

You are currently viewing Republikken Tyrkia 100 år 29. oktober 2023 Atatürk hedres

Idolet over alle idol

En trenger ikke oppholde seg lenge på Nord Kypros, før en legger merke til et fenomen. I alle små og større landsbyer og kommunesentre, vil en finne en statue av en mann. Oftest sammen med et Tyrkisk-Kypriotisk og et Tyrkisk flagg.

Denne mannen er Mustafa Kemal Atatürk. 

Atatürk betyr tyrkerenes far. 

Atatürk
tyrkernes far

Det må innrømmes at Mustafa Kemal Atatürk har en imponerende CV. Det viktigste er nok at han oppløste kalifatet og gjorde Tyrkia til et sekulært land med republikk. Han forbød bruk av det tradisjonelle hodeplagget fez, la restriksjoner på bruk av hijab for kvinner på universiteter o.l. og innførte en rekke reformer.

Tyrkia var kjent som et av de første land hvor kvinner fikk stemmerett  fra 1934. Til sammenlikning ble stemmerett for kvinner i Norge 1913, Sverige 1921, Frankrike i 1944, Hellas i 1952 og Kypros først i 1959. 

Atatürk  avskaffet  islam som statsreligion og etablerte en sekulær republikk, moderniserte språket, tall- og kalender systemet.  Det sies bla at det latinske alfabet ( vestlige) med skrift fra venstre mot høyre, erstattet det arabiske som går motsatt vei. Dette skjedde på 3 måneder. Han moderniserte utdannelsessystem, innførte en jordbruksreform, og et juridisk straffelovsystem etter vestlig mønster.  Istanbul var Ottomanernes hovedstad  og denne ble erstattet med Ankara 

Republikken Tyrkia etterfølger det Ottomanske rike

Tyrkia har en rik historie, som strekker seg langt tilbake i tid. Etter 600 år med det Ottomanske riket, er 29.10.2023 en spesiell milepæl for nasjonen Tyrkia. Det er viktig å markere jubileet av Republikken Tyrkia 100 år. Starten på en moderne sekulær stat, tilhører sjeldenhetene.

Denne begivenheten ble vi gjort oppmerksomme på, ved en mellomlanding på Antalya airport i slutten av oktober. Det var ikke til å unngå å se flagg, plakater etc. Selv visakvitteringene hadde en markerende påskrift med «Republikkens første 100 år». 

Den Tyrkiske republikken ble dannet, som en konsekvens av resultatet av 1. verdenskrig og kollapsen av det Ottomanske riket. Tyrkia ble på den tiden omtalt som  Europas syke mann.  Med Mustafa Kemal Atatürk som republikken Tyrkias første president, startet en helt ny æra for Tyrkia. 

Hundre år med stabilitet

I et demokrati er det lov å mene hva en vil om politikere og landets styre og stell. Er det greit her å synes at at plakaten med president Erdogan spiller på visse macho strenger? Iført pilotjakke og pilotbriller med et tøft og strengt utrykk? Ja, jeg tror det er både innenfor og helt bevist. 
PR-folkene må ha oss unnskyldt, fordi plakatens tema er absolutt ikke å spøke med. Det siste tiåret har selv skjermede skandinaver sett at stabilitet, fred, krig «og sånt», ikke er noe en skal ta for gitt. 

Google oversatt er teksten:

Hundre år med stabilitet
fra røttene våre
100 år med kamp

Hundre år
med stabilitet

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Atatürk hedres over det hele

I Kyrenias mest trafikkerte og flunke nye lyskryss, viser bildet et godt dekorert rådhus. De offisielle bygg har en spesiell rolle, når offisielle dager skal markeres. 

Denne historiske begivenheten gir også anledning til å minnes og ære Atatürk. Atatürk var en sjelden visjonær og effektiv politisk leder, som spilte en nøkkelrolle i å modernisere og reformere Tyrkia. Det er Ataürk og hans politiske prosjekt, Nord-Kypriotene er opptatt av og idoliserer. Dagens Tyrkia og den nåværende politiske styring er en helt annen sak. For å si det med politiker språk: «Ingen kommentar».

Sannheten er at her er det mange, som mener mye. Det er allikevel mange Tyrkiske arbeidsinnvandrere på Nord Kypros, samt tyrkiske banker, luksushoteller og andre profesjonelle aktører, som vil markere sin respekt.  Dagen markeres hvert eneste år, ikke bare når republikken Tyrkia 100 år. På Atatürks dødsdag 10. november deles også mye bilder i sosiale media o.l. 

Stor transformasjon siste 100 år

Jubileet blir sett på som en påminnelse om betydningen av gode nasjonal styring og samarbeid for å møte dagens utfordringer og skape en enda bedre fremtid for alle.

Feiringen av 100-årsjubileet er en anledning for Tyrkia og det tyrkiske folk til å reflektere over landets utvikling og prestasjoner gjennom århundrene. Det er også en tid for nasjonal enhet og stolthet, da folk kommer sammen for å hedre arven og arvtakerne, som har formet landets nåværende form.

I løpet av disse 100 årene har Tyrkia gjennomgått en imponerende transformasjon på mange områder, inkludert politikk, økonomi, kultur og utdanning. Landet har spilt en viktig rolle i geopolitiske spørsmål og har etablert seg som en regional aktør i Midtøsten og Eurasia.

Stor fotball interesse på Nord Kypros

Tyrkisk Kypriotene er veldig fotball interesserte. En liten nasjon har ikke de helt store klubbene. Det fører til at det er storklubbene på fastlandet, de holder med. Det blir litt, som nordmenns forhold til engelsk fotball. 

Bildene er tatt av kollega Ahmen Akbulut under en kamp på Galatasaray stadion i Istanbul, Tyrkia.  

På det første bildets banner står det noe slik som: 

Den lykkelige tyrkiske republikken, vil være lykkelig og seirende for alltid. 

På bildet med Atatürk:

Atatürks republikk
Det er dere som vil holde den i live og oppdra (utvikle) den.

Uten å tolke for mye inn i et komplisert og krevende området, synes budskapet relativt klart. Det er deres ( innbyggerne og tilskuernes) ansvar, å ikke la «noen» svekke og ødelegge den sekulære republikken Atatürk grunnla.  Vi er så hjertens enige. 

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!