Saint Tropez Restaurant Alsancak

Saint Tropez Restaurant Alsancak

You are currently viewing Saint Tropez Restaurant Alsancak

St. Tropez Restaurant i Alsancak, Kyrenia, med franske lengsler

Saint Tropez Restaurant Alsancak bringer en tilbake i tid. Til en tid den gang franske restauranter hadde mange lag med duker, store porsjoner, mektige sauser og en Chef français som er «larger-than-life. 

Litt morsomt var det når det viser seg at han er Tyrkisk-Kypriot og ikke fransk. Samme det, stilen er fransk. Bilde av Brigitte Bardot henger på veggen, det står et mini Eiffeltårn utenfor og maten er helt fantastisk god!

"Verdens beste Crepe Zuzette"

Saint Tropez eies og administreres av Hussein Haci-Mehmet, en tyrkisk kypriot som er født og vokste opp i Limassol. Han tok utdanningen sin og jobbet mange år på kjente restauranter i London. Han spesialitet er flambering og han er spesielt kjent for sine Crepe Zuzette.  Monica fra FeriehusMiddelhavet, prøvde Crepe Zuzette med en lokal appelsinlikør. Det er det var helt vilt god og en dessert hun ikke har glemt igjen. Mer om likøren under.

Olala, très bien, absolument superbe

Prisnivået er i litt øvre prisklasse, til å være Nord Kypros, men helt akseptable og lave sammenliknet med norske priser.  Det går an med set meny av flere retter dvs. med 3-5-7 retter.

Snegler, muslinger, laksemouse, rekecoctail, ostesufflé, artichockhjerter, tournedos stekte eller flamberte og mange andre typisk franske retter står på en rikholdig meny.

Restauranten ligger rett før Escape beach i Alsancak ved hovedveien fra Kyrenia i retning Lapta. Den er lett å finne og det er godt med parkering.

Atatürk - Tyrkias og tyrkisk vins store far

Vinen er hovedsaklig lokal, men passet godt til maten. En artig detalj var det når vi fant bildet av  Kemal Atatürk «det moderne og sekulære Tyrkias grunnlegger» hengende over en vinhylle.

Tyrkisk kypriotene er veldig glade i Ataürk, han henger overalt. Kypriot-tyrkerne er har et særdeles avslappet forhold religiøs praksis. Det oppleves mye likt nordmenns forhold til Kristendommen. Landet er sekulært, Islam er den nasjonale religionen.  Det ble dyrket vin i Tyrkia for mer en 6000 år siden. Etter at islam fikk fotfeste, gikk dessverre mye av den kunnskapen tapt.

Kypriotisk vinkultur forsvant med Ottomanerne

Med fallet til det Ottomanske riket etter 1. verdenskrig, ble den sekulære republikken Tyrkia dannet. Det religiøse forbudet mot alkohol ble opphevet. Dette førte til at i 1923 ble alkohol kontrollert av et regjeringsmonopol. I 1935 lanserte leder Mustafa Kemal Atatürk et forskningsprogram for tyrkisk vin. To franske vinspesialister, fikk oppgaven med å studere Tyrkias urfolk og vinregioner, for deretter å bestemme hvilke druer som passet til hvilke områder.

Atatürks forskningsprogram førte til opprettelsen av 28 vinprodusenter over hele landet. Vinprodusentene ble bygget for masseproduksjon. Det er et godt utvalg Tyrkiske viner i de lokale supermarkedene. På taxfreebutikken i Istanbul airport er utvalget enormt og ikke spesielt rimelig.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Vi heier på Tyrkisk vin

I de senere årene har Tyrkia blitt styrt av tyrkiske regjeringer med et sterkere islamsk verdisyn. Vinproduksjon har igjen møtt mer motstand. Blant annet er det innført en markdedsføringslov, som fratar produsentene muligheter til å reklamere, selge online etc.  Vi får håpe produsentene klarer seg likevel. Tyrkisk vin har mye å bidra med i markedet.

Sitruslikør fra Sør-Kypros

Appelsinlikøren, den franske chef på Saint Tropez Restaurant Alsancak bruker til Crepes Zuzette, produseres på den sørlige delen av øya.

Dette er en spesialitet fra en liten landsby ved navn Monagri. Landsbyen, som ligger oppover i Troodos fjellene langs hovedveien fra Limasol, huser likørprodusenten Filfar.  Dette området blir kalt commandaria regionen. Området er fult av små vinproduserende klostre, vanlige vinprodusenter, likørfabrikker og selgere av produkter.

Oppskriften skal være nedarvet fra munker ved Kantara, hvor det skal ha vært et kloster. Den finnes både i en appelsin-, sitron- og mandarinvariant og en ny type med bergamot.

Adresse og kontaktinfo

St. Tropez Fransk Restaurant

Adresse:  Şehitler Sk, Alsancak 99350
Åpningstid: Kl. 12.30 – 23.00  Torsdag stengt
Telefon: +90 392 821 8324

Webside: St. tropez fransk restaurant

 

Nord Kypros er restaurant heaven

I et annet innlegg beskrives besøk vi gjorde på vingårder og klostre i Troodos, som resulterte i mye medbrakt god vin. For andre restauranter i Alsancak  og Nord Kypros, som helhet se blogg innlegg under.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!