Paphos Roadtrip via Limassol og Troodos.

Paphos Roadtrip via Limassol og Troodos.

You are currently viewing Paphos Roadtrip via Limassol og Troodos.
Roadtrip til Paphos via Limassol og tilbake gjennom Troodos, gir alle en liten smakebit av alt en kan oppleve på Kypros. Kypros kan skryte av mange vakre og interessante steder. Mange av stedene opplevde vi hver for oss for mer en 30 år siden. Et utviklet og omfattende samfunnsliv i antikken, massiv rikdom i en tid kirken hadde mye makt har resultert i mange severdigheter.  Alt dette sammen med mange herlige restauranter, gjør at en ikke trenger å bekymre seg for om en vil kjede seg på øya. Uansett om det er 1. eller 29. gang en returnerer. En september tur  var vår private leilighet i Esentepe området på det nordlige Kypros utleid, noe lengre en først planlagt. Det gjorde at Kjell Erik og jeg hadde noen dager tilovers etter at flyet landet på Larnaca flyplass. Slikt er en kjempe god anledning til å skape nye opplevelser sør for grensen.  

Først en overnatting i Larnaca

Vi fikk tak i en Gresk-Kypriotisk leiebil, fylte bilen og satte kursen med Paphos som mål. Larnaca er den 3. største byen på den Gresktalende delen av Kypros. En helt ok moderne by, men ikke der vi ønsket å tilbringe dagene. Larnaca er mest kjent for Larnaca castle beliggende i enden av den hyggelige strandpromenaden Finikoudes, St. Lazarus Church ( bildet over), MS Zenobia Shipwreck scubadiving sted, Kamares Aqueducter, Kition arkeologiske område, saltsjøen med flamingoer og Hala Sultan Tekke moskeen. Noen av disse severdighetene tar vi for oss i andre poster. Denne gangen skulle vi på en «roadtrip» vestover.  Neste natt skulle vi tilbringe hos Niki i  Niki’s House i Limassol.  Det er en kjøretur på ca 70 km på gode motorveier.

Limassol

KJell Erik Oseberg koser seg i Limassol havn på Paphos Roadtrip via Limassol og Troodos Limassol heter Lemesos på gresk, er 2. største byen og en «rising star» internasjonalt sett. Dette gjelder både som turiststed og for business. Det nye havneområdet er eksklusivt og stilfullt med superyachter liggende til kai. Det bygges høyhus på opptil 43 etasjer i visse områder og langs strandpromenaden. Her finner man en noe annen atmosfære enn det en opplever på Nord Kypros. Og alt til helt andre priser en vi er blitt så bortskjemt med i nord. Innenfor  motorvei ringen finnes områder med flotte butikker, restauranter og promenader, mens det ligger shoppingsenter lenger ut. Limassol kalles Limassolgrad av enkelte med hentydning til den store andel russisktalende innbyggere. Deriblant finnes et stort antall ekstremt velstående finansfolk.

Festivaler Limassol

Som andre byer på Kypros arrangeres det i Limassol  festivaler gjennom hele året. De mest kjente festivalene er Limassol Karneval, som arrangeres i februar/mars og vinfestivalen.  Vinfestivalen er inspirert av gamle tiders festivaler til ære for Dionysos vinens gud. Den avholdes normalt fra slutten av august til tidlig i september og går over 12 dager. Festivalen var akkurat ferdig i dagene før vårt korte opphold i Limassol.

Unesco finansiert privat restaureringsprosjekt

Niki`s House  ligger i en av de mest pittoreske smugene i Agios Athanasios. Stedet er en nabolandsby til Limassol, beliggende ca 15 min kjøring ned til strand promenaden. Det tradisjonelle boutique hotell, ble bygget tilbake i 1890. Nikis House er et familiedrevet lite kompleks av to tradisjonelle steinbygde hus, bestående av  leiligheter/ studioer, som omgir en privat hage. Paphos Roadtrip via Limassol og Troodos første overnatting var på Nikis house i Limassol Kypros. Byggene ble total renovert i regi av UNESCO i 2005. Et utrolig sjarmerende sted, stappfullt av atmosfære. Niki fortalte hun hadde arvet huset fra sine besteforeldre. Tilskuddet til renoveringen var kjærkomment, da det var svært forfallent. Hun hadde angret veldig underveis i prosessen på å ha inngått en avtale om tilskudd. Det å tilfredsstille de autentiske kravene til byggestil, hadde til tider vært et stort slit for alle involverte. De lykkes i å holde ut, helt frem til til ferdigstilling. Heldigvis, fordi som turist er det veldig givende å bo i et autentisk tradisjonelt hus. Veldig interessante møter med lokale innbyggere, som tar ansvaret med å bevare den lokale kulturen. De finnes på hver sin side av grensen, men jobber for det samme målet; Ta vare på den genuine Kypriotiske kulturen. Autentisitet er viktig, men det er også moderne fasiliteter. Det er noen fasiliteter som må være tilstede når en oppholder seg på Kypros sommerstid. Disse er dusj og toalett, kjøleskap og air condition. Niki og ektemannen bodde selv i en moderne leilighet med glass og betong i sentrum av Limassol. Jeg skjønner dem godt!

Limassol til Paphos 80 km fullpakket med historie

Kjøreturen fra Limassol til Paphos dag 2 var en historisk reise gjennom tusen år bakover i tid. Kun 80 km og 1,25 timer i følge Google. Med mange muligheter for avstikkere, tar ting fort veldig mye mer tid. Vi startet på motorveien A1 og istedenfor å fortsette på A6, valgte vi å bytte over til B6 en mer regional vei. Paphos Roadtrip via Limassol og Troodos kan ikke kun skje på motorveiene, da går en glipp av alle sjarmerende steder og de spesielle opplevelsene.

Kolossi Castle

Første stopp etter Limassol på Paphos Roadtrip via Limassol og Troodos var på Kolossi Castle. Det første interessante vi kom til etter 15 km var Kolossi Castle.  Slottet har fasong som en sukkerbit, og ble opprinnelig bygget på 1200-tallet. Kolossi skal ha blitt gjenoppbygd i sin nåværende form på 1400-tallet. Kolossi forbindes med Tempelridder ordenen og Commandaria vin. Legg merke til den søte «Romeo og Julie» balkongen over inngangsdøren.

Cyprus Wine Museum

Etter en stopp på Kolossi Castle fortsatte vi langs B6.  Allerede etter 2 km så Kjell Erik et ord han har et godt forhold til. Det stod WINE med store bokstaver og han vrengte bilen over og inn til museet. Cyprus Wine museum er i en tradisjonell og vakker bygning rett ved veien. Museet var åpent, det var ingen andre der. Det gjorde at vi fikk en privat omvisning og prøvesmaking av hele sortimentet i etterkant. Mot betaling selvsagt!  Fornøyde og med shoppingposer fulle av vin og annen drikke, var vi snart tilbake på veien mot Paphos.

Kourion Antikke by

3,5 km etter stoppen på vinmuseet, kunne vi stoppe ved neste severdighet. Blir det like tette stopp på hele Paphos Roadtrip via Limassol og Troodos, vil vi trenge mye lenger tid en planlagt. Selve innholdet hadde vi ikke bestemt på forhånd, vi kjente området nok til å vite at det trenge vi ikke. Dette stoppet var en riktig storslagen opplevelse! Kourion var en viktig by i antikken og står som et av de mest imponerende arkeologiske stedene på Kypros. Det sier ikke så rent lite! En finner også her godt bevarte mosaikk gulv i det som må ha vært  staselige villaer.  I tillegg finnes et amfiteateret, som ligger i den sørlige enden av høyden som byen er bygget på. Teateret hadde plass til 3500 tilskuere. Fra Kourion amfiteater og villaene er det en fantastisk utsikt ut over Episkop bukten.  I tillegg til dette finnes Kourion stadion beliggende langs veien videre. Stadionet var til bruk for femkamp-arrangementer, typisk for tidsepoken, og den eneste av sitt slag på Kypros. Noen hundre meter videre langs veien er det en ny severdighet på høyre side i retning Paphos. The Sanctuary of Apollo Hylates, var opprinnelig et tempel hvor guden av skogsland Apollo ble tilbedt over forskjellige århundrer.

Petra Tou Romiou – Afrodites fødested

Neste sightseeing stopp på veien kom etter 27 km. Et av mange høydepunkt på en innholdsrik dag er utsikten fra utkikkspunktet over mot Petra tou Romiou. Eller Afrodites fødested som vi sier på norsk. Et fantastisk vakkert område hvor hav og fjell møtes.  Det er kun noen minutters kjøring ned til selve standen hvor Aphrodite skal ha stått opp av havet på et skjell. På motsatt side er det en parkeringsplass og en taverna. Siste etappe på Paphos Roadtrip via Limassol og Troodos før ankomst til Paphos var på  23 km fra Afrodites rock til Crystallo apartments, sentralt beliggende i Kato Pafos. Leiligheten hadde en passe lang gåavstand ned til havnen og Paphos Castle.

Paphos

I Paphos var vi på Kato Pafos (Paphos) Archaeologiske park, King of tombs, St.Pauls pillars kirke, Paphos Castle og sentrum, og Figaro opera utendørs under stjernehimmelen foran Paphos castle. Operaen var en del av Paphos Aphrodite Festival , hvor også presidenten var tilstede i publikum. Paphos heter Pafos på gresk, Kato betyr noe slik som nedre og menes den delen som ligger nærmest sjøen. Crystallo apartments var mange hakk mer slitent en vi er vant med i vår private Nord Kypriotiske Leilighet. Det var en test for å se hvor mye en får for pengene på de forskjellige sidene av grensen. En ting er ihvertfall sikkert; det er veldig mye mindre en får ut av sitt feriebudsjett på den gresktalende delen av øya. Det er det som er så flott med å eie feriebolig i nord hvor en bor godt og lever godt til helt andre priser enn sør på øya. Samtidig har en tilgang på kulturen og alle de vakre og interessante stedene, når en ønsker det. Da drar vi på oppdagelsesferd og får en «ferie fra ferien» slik vi fikk på vår Paphos Roadtrip via Limassol og Troodos.

Troodos fjellene

Siste etappe var en dag i Troodos fjellene på vei tilbake til Larnaca Airport. Vi hadde avtale for henting med Airport transport opp til Esentepe. Til info lønner det seg ikke rent kostnadsmessig å kjøre leiebiler fra sør over grensen til nord.  Det gjelder om en kun ser på de faktiske leiekostnadene og flyplasstransport. Vær i tillegg klar over at ved kjøp av forsikring på en grenseovergang, er det kun en 3.parts forsikring( kasko), noe som fort kan bli en svært kostbar affære om uhellet er ute. I Troodos var vi innom flere vingårder og vinproduserende klostre, Kykkos monastery, Mont Olympus som er toppen av Kypros. Det var gøy, ditt skal vi tilbake mange ganger til vi får besøkt hver eneste vinproduserende liten gård eller kloster.

For en natur, for en historie, for en kultur, for en øy!!

Det kommer blog innlegg om hvert av temaene hvor jeg går mer i dybden på hvert sted. Følg med og god fornøyelse. Paphos Roadtrip via Limassol og Troodos ga mange ideer for fremtidige turer foreksempel å følge vinrutene som går i Troodos. Se vinranken på skiltet.  

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!