Fairytale garden Lapta

Fairytale garden Lapta

You are currently viewing Fairytale garden Lapta

Fairytale garden Lapta for blomsterelskere

Fairytale garden Lapta og tilsvarende steder, er noe av det som gjør Nord Kypros til det spesielle stedet og den helårs destinasjonen Kypros er.  Vi var heldige å være i Kyrenia området i mars 2019. Osman fylte 40 år og Goldmark Estates var nominert i 2 kategorier på Property Awards North Cyprus 2019. I den forbindelse kom jeg over Kyreniaposten med en artikkel om en fantastisk hage. Det ble en sen natt, eller la oss si en tidlig morgen, med 2 platina priser til Goldmark for beste eiendomsmeglerfirma og beste salgsteam.  Men tiden må utnyttes når en først er på den vakreste øya i verden. Da var det bare å komme seg opp neste dag, en søndag.  En annen grunn var at blomstringsperioder i naturen er ferskvare.  Bilen måtte dessuten hentes fra hotell Cratos, hvor den stod igjen fra kvelden før.

"Kom ikke og si at naturen ikke er et under. Kom ikke og fortell meg at verden ikke er et eventyr."

Underviser i kunst og grafisk design på universitet

Hikmet jobber på universitetet med å undervise studenter i kunstformer, som fotografering og grafisk design. Våren 2019 tok han imot besøkende i helgene. Men han kunne også ringes for å avtale et tidspunkt for et privat besøk. Det ble ikke krevet inn noen form for inngangspenger, men det ble satt stor pris på kjøp av diverse frøposer.

Våren og blomstringen av tulipaner og alpefioler er spesielt attraktivt.  Men han anbefalte også å komme tilbake når det var tid for blomstring av kaktuser. Den er noe senere på sommeren.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Stueplanter i Norge er uteplanter ved Middelhavet

Det er noe eksotisk over det faktum, at en kan finne norske stueplanter som utendørsflora rundt Middelhavet. På Nord Kypros er det første gang jeg ser viltvoksende alpefioler. I skogen rundt Kantara Castle fant vi store områder med viltvoksende alpefioler en tidligere påske. De var lyse i fargen. Arten i Hikmets Fairytale Garden, gikk i alle rosa nyanser fra lys til sterk cyclamen. Det er  noe av de vakreste blomsterteppene jeg har sett.

Fairytale garden Lapta - et mangeårig hageprosjekt

Et stykke opp i fjellsiden i Lapta fant vi hagen til Hikmet Ulucam.

Dere er akkurat litt for sent ute til årets høydepunkt ble vi fortalt. Noe vi ikke forstod i det hele tatt, så vakker som hagen var denne sene helgen i mars. Det Hikmet mente var at vi var for sent ute til å se, var den lokale Kypriotiske stoltheten, «den sorte tulipan». På bildet under ser vi noen halvt avblomstrede eksemplarer. Det er klart vi må komme en tidligere helg et annet år, for å se de blomstre på sitt vakreste.

Tulipanfestival i Tepebasi hvert år

Helgen som er ca. midt i mars er det hvert år Tulipanfestival i Tepebasi. Det er trolig det mest perfekte tidspunktet for tulipanblomstringen. Tepebasi ligger over fjellene mot Morfoubukten og Güzelÿurt. Det er ca 30 km kjøring ditt fra rundkjøringen på oversiden av Kyrenia der hovedveien fra Nicosia møter veien ned til Kyrenia sentrum eller den øvre ringveien ut til Alsancak og Lapta området. Alt er «nærme» på Nord Kypros.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Tradisjonelt gammelt steinhus

Hikmet Ulucams hus var et tradisjonelt steinhus med en fantastisk uteplass vendt i retning nord og med kjempe utsikt ned mot Middelhavet. Som svært mange tilsvarende eldre boliger var denne dårlig vedlikeholdt, men bar tegn av en lang og vakker historie med mennesker som hadde vært glade i bostedet sitt.

Tørt ødeland tidligere, Oase i dag,

Hikmet fortalte oss at han, som mange andre Tyrkisk Kypriotere, hadde kommet flyttende til nordsiden for en del år tilbake. Da var hagen så tørr og tom at til og med slangene i området ikke gadd å krype innom. At det var negativt oppleves litt rart. Men greit nok, det handler om manglende norsk forståelse av det biologiske mangfoldet på øya.

Skikkelig cowboy kaktuser

Når det gjelder slanger har jeg kun sett en svart slange på alle mine besøk på øya. Det var en vår ettermiddag på joggetur i Esentepe. Den forsvant like raskt som den kom ut av buskasen. Den var mer redd meg en jeg var redd den.  Les her om de forskjellige slange typene, det er greit å kjenne til.

Kaktusene har en imponerende høyde. Det er helt utrolig hva godt jordsmonn og mye sol kan gjøre med planter. Vi lot oss imponere av Mouflon hodeskallen. Det er enda en endemisk art for det innerste Middelhavet.  Jeg har sett mufloner  inngjerdet på sørsiden for mange tiår siden. Opprinnelig er det en frittgående sauetype, som trives i fjellene.

Hikmet, we will be back

Vi får ta oss en tur tilbake for å se både tulipaner og kaktuser i blomstring ved en senere anledning. Det var «litt dagen derpå» for oss, etter gallafesten kvelden i forveien. Derfor opplevde vi etter en stund med beundring av blomster, at  «The Wild Duck Cafe» nede ved hovedveien kallet på oss. Veldig god moussaka har «The Wild Duck» også. Cafeen er drevet av noen engelske damer. Wild Duck har en hyggelig hage, frittgående ender og lekeplass. Er du glad i blomster kan du se noen bilder fra tidligere år her. 

Adresse og kontaktinfo

Hikmet Ulucam Fairytale Garden

Adresse:  64 Ismail Beyoglu Caddesi, Lapta 
Åpningstid: Ta kontakt – holder oppe i perioder i helgen om våren
Telefon: +90 533 866 0057

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!