Korucam / Kormakitis Maronite kristne landsby i Akdeniz området

Korucam / Kormakitis Maronite kristne landsby i Akdeniz området

You are currently viewing Korucam / Kormakitis Maronite kristne landsby i Akdeniz området

Korucam / Kormakitis Maronite kristne landsby - bli med på søndagstur

Korucam på tyrkisk og Kormakitis på gresk, er en liten landsby beliggende vest på den nordlige av Kypros. Det spesielle med landsbyen, er at den er 1 av få gresktalende landsbyer på den tyrkisk talende delen. Landsbyen er i tillegg kjent for at disse er kristne maronitter.

Korucam / Kormakitis er en av fire tradisjonelt maronittiske landsbyer på Kypros, de tre andre er Karpaşa / Karpaseia og Asomatos på den tyrkisktalende delen og Agia Marina på den gresktalende delen. Maronitter er kristne som for det meste holder til i Libanon. Den maronittiske kirken er en av de katolske kirkene med østlig nedslagsfelt. Les mer om Maronitter

Korucam ligger i Akdeniz

Korucam ligger ca. 35 km fra Kyrenia, i et noe grisgrent område. Akdeniz «protected area» strekker seg fra Kaylar opp imot Kapp Karacum, som er den aller siste biten med land mot vest.  Det er passende å kombinere en tur til begge stedene på samme dag. Avstanden mellom Kapp Korucam og landsbyen er ca 10 km i luftlinje. 

Kjører en sørover fra Sandrazamkoy, ankommer en inn i Korucam, ved en søt liten gresk ortodoks kirke.

Kirken viet den hellige jomfruen

Kirken er viet til den hellige jomfruen, noe den flotte hvite statuen utenfor vitner om. Dette er en aktiv kirke i bruk og den var åpen for besøk.  På Google står kirken med Banaia Kilisesi ( tyrkisk) og Panayia, Den hellige kirke i Panagia ( google oversatt fra gresk). 

Vi var heldige å få snakket noen ord med to gresktalende damer på vei ut. Den aldrene moren bor fast i Korucam og datteren dro over grensen til nord på besøk i helgene. Sjelden har vi sett, så mange CY sørside registrerte biler på et sted på Nord Kypros. Det si så den søndagen skilte seg ut i antall.   

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

St. George Katedralen

Selveste St. George katedralen ligger inne i landsbyens sentrum. Når vi ankom, litt utpå søndagen var den dessverre stengt. Vi var sultne, Yorgo Kasap & restaurant lå rett ovenfor katedralen. Akkurat da, var vi mer happy for at Yorgo var åpen.

Vi var heldige å få bord ute på gateplan. Det var herlig «spise ute vær», selv langt ute på ettermiddagen. Lykken er utendørs måltider, spesielt når det er den siste søndagen i oktober.

Yorgo Kasap & restaurant

Yorgo Kasap & restaurant har en enkel standard, men stedet oser historie, sjarme og autensitet. kasap betyr slakter på tyrkisk. Det anbefales å reservere bord om turen legges hit. Vi var heldige, det kom familier som ventet lengre en oss på servering.

Menyen den søndagen var tradisjonelle forretter og deretter kleftiko. Veldig godt, effektivt og ujålete. Maria selveste sjefen informerte oss, om at restaurant med servering er, åpent fra torsdag til søndag.  

Egentlig lurer vi på om hun sa tirsdag og ikke torsdag, og engelsken sviktet?  Ring før dere drar av sted. 

Gamle St. George kirke

Rundt landsbytorget lå Muktarkontoret og enda en kirke. Denne kirken går under navnet gamle St. George. I 2014 ble det startet omfattende restaureringsarbeid av kirken, ved hjelp av tilskudd fra EU. Den europeiske union er den største støttespilleren for arbeidet med kulturarven på Kypros.

Gamle St. George kirke stod åpen for besøkende. Det var ingen «vakt» tilstede, slik vi så. Senere så vi 3 nonner forlate området, slik at disse var trolig de ansvarlige. 

Kleftiko er kraftig og god søndagsmiddag. Det er deilig med litt bevegelse i etterkant, før en setter seg tilbake i bilen. 

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Kormakitis Center for Cooperation.   

En rusletur i landsbyen åpenbarte flere godt restaurerte tradisjonelle hus. Pga dette er Korucam en hyggelig landsby å rusle rundt i. Det er flere hyggelige små boutique hotel / bed & breakfast overnattingssteder for noe lengre opphold. På høyden bak kirkene, ligger Kormakitis Center for Cooperation.   
Senteret er et EU støttet prosjekt hvis misson er: å tjene forsoningen og sameksistensen av Kypros flerkommunale landskap, med sikte på et forent europeisk land, som ser frem i fremtiden for fremgang, utvikling og samarbeid.

Dagens tredje St. George kirke

Dagens tredje St. George kirke eller Agios Georgios Kormakitis gresk-ortodokse kirke kjørte vi forbi ute ved kysten på vei tilbake til Kyrenia. Det er ikke til å unngå å få med seg, at denne søndagen har vært i St. George drage dreperens ånd.   

En flott søndag alt i alt. Anbefales! 

Kontakt info:

Yorgo Kasap Restauranten  Ønsker du et bord, uten for mye ventetid, anbefales det å reservere.  Maria selveste sjefen informerte oss, om at restaurant med servering er, åpent fra torsdag til søndag.  Egentlig lurer vi på om hun sa tirsdag og ikke torsdag? Vi skylder på språkforvirring. Ring før dere drar av sted. 
Åpningstider: 
mandag   Stengt
tirsdag – onsdag  12:30–20:00 ?
torsdag – søndag 12:30–20:00
Telefon: +90 548 8642 772