Golden Beach Karpaz

Golden Beach Karpaz

You are currently viewing Golden Beach Karpaz

Som en liten bit av Karibien i Middelhavet

Golden Beach Karpaz stod på dagsplanen en deilig dag i midten av september. Vi hadde lenge ønsket å vise frem Karpaz halvøyen og Golden beach til familien, så vi dro på tur. Dagtemperaturene var omtrentlig de samme som i havet dvs. ca 25-27 grader og veldig behagelig. Nord Kypros har passende blitt karakterisert som «Middelhavets Cuba».  Golden Beach oppleves absolutt som en smakebit av Karibien og må oppleves.

"Life is better in flip-flops"

Kjøreturen fra Esentepe helt frem til Golden Beach Karpaz er ca. 1 time og 45 min. Fra Kyrenia eller  om en kommer fra Alsencak og Lapta område, eller Famagustabukten, må en beregne kjøretid derifra. 

Naturvernet står sterkt

Det er ikke lov å campe på Golden Beach Karpaz. Samtidig har et av overnattingsstedene med enkel hytter, vært nødt til å rive hyttene sine i 2017 pga ulovlig oppsetting. Det jobbes politisk hardt for å verne området. En kan undre seg om de i lengden vil klare å stå imot kommersielle og kapitalsterke pressgrupper. 

Stedet må oppleves! Det er da lettere å forstå alle som føler en stor takknemlighet til naturvernerne.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Middelhavets Cuba

Klart, rent og varmt saltvann  og neste helt alene på en fantastisk strand. Bedre blir det ikke! Saltvanns bading gjør en tørst og sulten. En lunch på Big Sand Restaurant er et perfekt sted, da tavernaen ligger  rett ovenfor Golden Beach Karpaz. Deilig og luftig med flott utsikt over den vakre stranden.

Noen hjerteknusere av en kattefamilie fikk matrestene etter måltidet. Hvor lurt det er kan diskuteres, men er en katte elsker er det noe vanskelig å la være. Kypros og katter begynner begge på bokstaven K.  Katter og Kypros som hånd og hanske på begge sider av grensen.

"The gatekeeper at Karpaz"

For å kjøre inn i selve naturreservatet så må en kjøre over «fe-rister» som hindrer eslene fra å gå ut. Vi møtte «The gatekeeper at Karpaz», et skikkelig stabeis av et esel.  Å kjøre inn der var en morsom opplevelse med slike dyr, men han stabeisen, han flyttet seg ikke før han fikk gulrøtter. Morsom opplevelse, søte er disse eslene og veldig, veldig glade i gulrøtter.

En gresk-kypriotisk bosetting

Dyrelivet på Karpaz er kjent for å ha stort biologisk mangfold. Det vi så på denne turen var frittgående husdyr som geiter, sauer og noen skikkelig «møkkagriser». Morsomt å se hvor fritt og naturlig ting er her ute. På Karpaz bor det fremdeles en del Gresk-Kypriotere, selv om det er inne på det Tyrkisk administrerte området. Det ser en tydelig når det dukker opp greske bokstaver på vei og hus skilt.

Frittgående dyr av alle slag

På Nord Kypros spøkes det med at det er trafikk kork, når saue- og geiteflokkene blokkerer veien. Som en lite innspill til den norske ulvedebatten, så følges geiteflokkene alltid av en gjeter. Dette skjer til tross for ingen tilstedeværelse av rovdyr.

På Karpaz møtte vi også noen skikkelige «møkkasabber». Kanskje det er like greit med gjørmelaget grisene har på ryggen. De blir  blir veldig solbrente pga den lyse huden. Vi fikk oss en god latter over testiklene som lyste rosa på lang avstand.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Adresse og veibeskrivelse

Golden Beach naturstrand
Adresse:  Golden Beach, Dipkarpaz

Det ligger noen tavernaer før en kjører over feristen og inn i nasjonalparken. Vi pleier å stoppe på Big Sand Restaurant. Big Sand ligger på høyre hånd litt opp i bakken, rett før utsiktspunktet og før nasjonalparken starter. 
Big sand Restaurant og utsikts punkt: Trykk på link som tar deg rett til googlemaps

Flere opplevelser på Karpaz

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!