Artisjokk fra Nord Kypros

Artisjokk fra Nord Kypros

You are currently viewing Artisjokk fra Nord Kypros

Artisjokk fra Nord Kypros. Mange er kansje ikke klar over at man på Nord Kypros produserer masse artisjokk, tilbake i 2016 var tallet 16.000.000! Hvert år eksporteres artisjokker til Tyrkia og spesielt til Istanbul. Volumet er ca 13.000.000 stykker, det er den største delen av innhøstingen. Nord Kypriotisk artisjokk velges og benyttes av de fleste restauranter og kokker i bl.a. Istanbul.

Fra bloggen Istanbul Food kan man lese om forkjærligheten for artisjokk fra Nord Kypros, innlegget starter slik:
«Det finnes artisjokk og det finnes artisjokk fra Nord Kypros,  har du noen gang lurt på hvor de store saftige artisjokkene du finner på markedene og i restaurantene i Istanbul kommer fra? Izmir, tenker du…, når du vandrer på grønnsaksmarkedene. Fakta er at de kommer fra Nord Kypros, og de kalles for Kypros artisjokk. De første artisjokkene som kommer på våren, og minner oss på at en ny artisjokk sesong er på vei. De Nord Kypriotiske artisjokkene dyrkes i et varmere klima, og de har en annen herkomst enn artisjokkene som dyrkes i Tyrkia.

Restauranteiere og kokker i Istanbul har en forkjærlighet for disse artisjokkene, både på grunn av størrelse og utseende. I tillegg har de en mye mildere smak enn de tyrkiske».

***

Er du på Kypros om våren – skal du reise til Yeni Boğaziçi. Region er mest kjent for dyrking og produksjon av artisjokker. Hvert år i begynnelsen av april har de sin egen artisjokk festival, på samme måte som jordbær festivalen i landsbyen Yeşilırmak i Guzelyurt bukten på vestkysten.

Viktigheten av artisjokken for denne regionen forsto vi da vi i oktober 2021 besøkte bl.a. Mormenekse, en av landsbyene i Yeniboğaziçi (Ayios Seryios på gresk) kommune. I rundkjøringen midt i landsbyen finner vi den flere meter høye statuen av en artisjokk plante.

Sett fra en annen vinkel ser vi at artisjokk statuen er i godt selskap, sammen med den lokale landsby moskeen og statuen av Ataturk, eller Mustafa Kemal Atatürk som var hans fulle navn. Mannen som grunnla den tyrkiske republikken etter Det osmanske rikets fall, rett etter første verdenskrig, Ataturk ble også landets første president.

 

Famagustabukten er populær blandt boligkjøpere som kommer til Nord Kypros.

I 2021 ble området kåret av Forbes Magazine til «Beste eiendoms investering ved stranden«. For et stort utvalg eiendommer i Yeni Boğaziçi området, kan du se her

 

Visste du at det foreligger mange helsemessige årsaker til å spise artisjokk

Artisjokken regnes som en av naturens magiske planter, kjent for å ha mange fordeler for helsen, spesielt mot leversykdommer. Selv om opprinnelsen ikke er helt kjent, er det en generell konsensus blant eksperter om at artisjokken opprinnelig er fra Middelhavet, og spesielt Kypros. De gamle grekerne og romerne kjente artisjokken godt, og pleide å kalle den Cynara artisjokkmagi

Artisjokken dyrkes i hele den nordlige delen av Kypros og spesielt i Yeni Boğaziçi-regionen. Planten har blå og lilla blomster, vokser opp til 0,5-1,5 meter og kan produsere artisjokker i årevis. Våren er høysesong for artisjokk og den finnes på alle markeder og i alle dagligvarebutikker. Både hjertet og bladene er spiselige og kokt artisjokk brukes ofte som forrett eller snacks.

Den vakre grønnsaken er en ingrediens til noen av de mest populære rettene på Nord-Kypros, for eksempel kjøttdolmar. Artisjokken er rik på mineraler som ingen annen frukt eller grønnsak, og er også rik på kalium, kalsium og mangan, samt vitamin A, B1 og C. Takket være disse vitaminene og mineralene skyller artisjokken leveren og sørger for en skikkelig flyt. av galle. Det hjelper også med fordøyelsen av matvarer som inneholder mel, virker vanndrivende og kan bidra til å forhindre arteriell forkalkning.

Det sies også at de som spiser mye artisjokk ser yngre ut, på grunn av det høye innholdet av vitaminer.

Artisjokk er også kjent for å øke kjønnsdrift og appetitten. I urtemedisinen er artisjokk kjent som lever stimulerende, med en spesielt god effekt på galleblæren. I tillegg nevens feberdempende effekt, øke kroppsstyrken, være bra for nervene og hjelpe mot revmatisme, diaré og hepatitt.

Urtekapsler, syltet artisjokk, og glassene bak

Et gammelt sagn sier at ved å spise minst 60 artisjokker i løpet av sesongen, antas en å immunisere kroppen mot alle sykdommer. Det hadde vel vært noe.
I Norge brukes nok artisjokk mest i en hermetisert utgave til tapas og på pizza. Tar du deg en tur på helsekosten vil du finne mange forskjellige teer, kapsler og dråper laget av artisjokk.

Uansett smaker godt og gjør godt, bedre blir det ikke. Bon appetitt!

Ønsker du mer informasjon som denne, meld deg på vårt nyhetsbrev?

Vær blant de første som får informasjon om ny lansering av boligprosjekter og turistinformasjon fra Nord Kypros

 

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!