Dizayn74 Potteryshop Kyrenia

Dizayn74 Potteryshop Kyrenia

You are currently viewing Dizayn74 Potteryshop Kyrenia

Dizayn74 Potteryshop Kyrenia siden 1974

Dizayn74 Potteryshop Kyrenia er den eneste keramikk verkstedet, som har vært drevet i Kyrenia siden 1974.  Ved en tilfeldighet oppdaget vi, at de nydelige blå pottene i Kibris Towns inngangsparti var produsert av en eldre keramiker i nærheten.

Reis ditt, snakk med han og se alt det fine han produserer anbefale Harper oss.  «Keramikeren er ingen ung mann lenger, slik at produksjonen av disse store tunge blomsterpottene hadde vært en utfordring. «

Hyller fulle med varer

Keramikkutsalget og verkstedet ligger i Karaoğlanoğlu Caddesi på høyre side etter Hotel Ship Inn, når en kjører i retning vest mot Alancak / Lapta. Det går greit å parkere foran butikken.

Hyllene i Dizayn74 Potteryshop Kyrenia var fulle av utstilte varer.  For en en dame som i utgangspunktet elsker keramikk, tok det sin tid å se over alt. Det året ble det gitt bort keramikk i julegaver til familien.

Amphora, som i antikken

Det som var mest fascinerende var keramikk amphora. Det er en krukke med to vertikale håndtak brukt i de antikke tider for lagring og transport av passende matvarer som vin og olivenolje.  Typiske varer for området.

Navnet stammer fra den greske Amphi-phoreus som betyr «båret på begge sider», selv om grekerne visstnok skal hadde adoptert designet fra det østlige Middelhavet. I Kyrenia Castle på shipwreck museum ser en også at det ble funnet tilsvarende på den båten fra Alexander den store sin tid.

Jeg klarte akkurat å klemme en amphora ned i kofferten og få den den hel hjem. Stor lykke!!

Til London på messe

Keramikeren heter Hasan Eminaga og var som andre kypriotere gjestfriheten selv. Jeg spurte og grov om om eventuelle rekrutteringsproblemer til et svært tradisjonelt håndverksfag osv. Det førte til at vi ble invitert inn verkstedet. 

Uken etter vårt besøk skulle Hasan og keramikken hans utstilles på messe i London, som en del av en stand for Nord Kypriotisk reiseliv. Han likte slike oppdrag veldig godt. Han var udødeliggjort som motiv på et frimerke. Dette fikk vi både se og ble overrakt til eget eie. Trykket med hans navn og bilde på. Dette err han forståelig nok veldig stolt av.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Cyprus scene intervju

Linken er til en artikkel fra 2014 skrevet for Cyprusscene.com en website.  Utklipp er beskrevet i neste avsnitt. Cyprus scene online avis er drevet av frivillige Engelsktalende fastboende på Nord Kypros. Målet er å publisere artikler og informasjon for alle, som har interesse av å få med seg om ting som skjer og påvirker livet på Nord Kypros. I dag har  har informasjons portalen også en online avis som distribueres. 

Høyt utdannede døtre

I følge artikkelen om keramiker verkstedet, Dizayn74 Potteryshop Kyrenia, startet Hasan Eminaga opp med en kollega etter invasjonen i 1974.  Begge Pottemakerne var nyutdannede fra Applied Fine Arts Academy – Department of Pottery in Istanbul, Tyrkia.

Driften har nok blitt kraftig nedskallert fra den var på sitt største med 20 personer i produksjonen.  Ingen av barna har gått denne veien yrkesmessig. De 3 døtrene til Hasan har høy utdannelse, den eldste med en doktor grad fra Harvard.

Den ser de samme tendensene på Kypros som i Norge at yrkesfagene generelt taper terreng, og de tradisjonsrike håndverksfagene spesielt. Les mer i artikkellinken under.

De viktige yrkesfagene

Ingen ting er så flott som å eie håndlagde produkter. Vi får håpe pendelen for yrkesfagenes popularitet snart svinger tilbake. Hvor lenge Dizayn74 Potteryshop Kyrenia vil være i drift fremover, blir det spennende å følge med på.

Kontakt info og adresse

Dizayn 74 Pottery

Adresse: Karaoğlanoğlu Caddesi 36,  Karaoğlanoğlu 99300 Kyrenia
Tel:  +90 0392 815 2507-3817
E-mail:  pottery@dizayn74.com
Åpningstider: Ta kontakt, de kan variere noe

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!