Nord Kypros Covid-19 Corona, hvordan reise 2020?

Nord Kypros Covid-19 Corona, hvordan reise 2020?

You are currently viewing Nord Kypros Covid-19 Corona, hvordan reise 2020?

Nord Kypros åpner for utenlandske besøkende fra 1. juli 2020 etter Covid-19. Siden Nord Kypros / TRNC for øyeblikket er fri for Coronavirus, har regjeringen delt alle land i A-, B- og C-kategorier, avhengig av nivået av coronavirus i landet deres. Disse kategoriene avgjøres basert på WHOs råd.

Trenger jeg en negativ Covid-19 PCR-test for å komme inn på Nord Kypros?

Land i kategori A må ha en negativ PCR Covid-19 test, som er tatt senest 72 timer før ankomst til Nord Kypros.

*******
Oppdatert 30/6-2020: Pr. nå må man i tillegg ta en test ved ankomst til Nord-Kypros, siden man kommer fra Tyrkia, m.a.o. de samme kravene gjelder for personer fra kat. A land som de reglene som gjelder for mennesker fra kat. B land.

***********

Land i kategori B må ta to tester. En senest 72 timer før ankomst, og en når de ankommer Nord Kypros. Følgende grensepunkter hvor du kan ta testen er: Ercan flyplass, Girne Sea Port og Metehan Checkpoint (grenseovergangen i Nicosia – Agios Dometios på sørsiden). Vær oppmerksom på at ikke alle grenseovergangene mellom nord og sør åpner 1. juli.

Land i kategori C antas å være den høyeste risikoen på grunn av dagens infeksjonsrater. Det er en obligatorisk 14-dagers karantene i et myndighetsgodkjent etablissement for alle som kommer inn Nord Kypros fra de landene.

Må jeg være i karantene ved ankomst til Nord Kypros?

Kun reisende fra et land i kategori C må være i karantene i 14 dager. Du kan ikke være i karantene i ditt eget hjem. Kostnadene for karantene og PCR-testen må betales av den reisende, inkludert de som har TRNC-statsborgerskap, som for tiden er satt til 4 400 TL (ca. £ 510).

Vil listen over land endre seg for innreise til Nord Kypros?

Denne listen vil sannsynligvis bli regelmessig oppdatert etter hvert som virus situasjonen endres i hvert land.

Bør jeg reise til Ercan eller Larnaca sommeren 2020?

For øyeblikket anbefales de som ønsker å besøke Nord Kypros, å ankomme Ercan lufthavn. Årsaken er at grense situasjonen kan bli endret hvis virus situasjonen forverres på den gresk-talende delen. I tillegg så må du, når du skal reise hjem, ta en ny PCR test – før du krysser grensen tilbake til sør.

***************

Oppdatert 30/6
Sør-siden har egne regler for alle som ankommer til Larnaca med fly, her må man oppgi om man har vært på reise siste 14 dager, slik at det er landet du har vært i, og ikke statsborgerskap som «bestemmer» hvilken kategori man plasseres i.

Les mer om Cyprus Flight Pass her er en link til de sør-kypriotiske myndighetenes egen Covid19 informasjonsside.

Hva som faktisk skjer når man reiser fra nord til sør fremkommer noe uklart er uklart, reglene ovenfor gjelder som sagt når man ankommer med fly.
Vi oppdaterer innlegget så snart vi har mere informasjon.

**************

Kategori A

Østerrike
Bosnia og Herzegovina
Bulgaria
Kroatia
Tsjekkisk Republikk
Estland
Finland
Tyskland
Hellas
Ungarn
Island
Karabakh
Latvia
Liechtenstein
Litauen
Luxemburg
Malta
Norge
Slovakia
Slovenia
Sør-Korea
Sveits

Kategori B

Australia
Belgia
Canada
Danmark
Frankrike
Irland
Israel
Italia (også i kategori C)
Japan
Jordan
Libanon
Maldivene
Nederland
Polen
Portugal
Romania
Singapore
Spania
Tyrkia
De forente arabiske emirater

Kategori C

Brasil
India
Iran
Italia (også i kategori B)
Mexico
Pakistan
Russland
Sverige
Storbritannia
Amerikas forente stater

Denne informasjonen er oppdatert 27. juni. Alle er selvfølgelig ansvarlig for sin egen reise, og de valgene de tar, hold deg oppdatert og sjekk for regelmessige oppdateringer. Listene kan endres avhengig av smitte situasjonen i det enkelte landet.

Hjemkomst til Norge og en eventuell karantene

Republikken Kypros ( den gresktalende delen i sør) er en del av EU, den Tyrkiske Republikken Nord Kypros er ikke det pga manglende politisk anerkjennelse. Det betyr at begge  landene ligger utenfor Schengen. Schengen er kun hoveddelen av fastlands Europa.

Regjeringen vil komme med nye reiseråd den 10. juli som vil gjelde fra og med 15. juli. Til det er anbefalingen at alle unødvendige reiser til land med unntak av land og regioner i Norden (og EØS/Schengen-området fra 15. juli). Reiserådet gjelder til og med 20. august. Les mer på regjerings reiseinformasjon for Kypros. 

Les mer på FHI Folkehelse instituttets sider om smittevern råd ved utenlandsreiser. 

Les mer om Smittevernråd for ferie og reise vedrørende koronavirus (covid-19) på FHI sider om karantene regler, råd før reise om du må reise og generelle forebyggende råd på reisen.

Husk at det er forskjell på karantene etter utenlandsreise, såkalt reisekarantene, og det å sitte i karantene når smitte er påvist.

Her kan du lese helsedirektoratets informasjonsskriv til de som ankommer Norge etter utenlandsopphold.

Reiseforsikring og Covid-19

Så lenge regjeringen fraråder reiser utenfor Schengen frem til 20. august er det påkrevet å sjekke om din reiseforsikring dekker et opphold på Nord Kypros på generell basis ( utenfor Europa). Et alternativ er å kjøpe forsikring som dekker en enkeltreise, til tross for din vanlige helårsreiseforsikring. Det finnes både norske og utenlandske tilbydere av forsikring. Det er viktig å være klar over at noen av disse forsikringene oftest ikke vil dekke  sykdom, skader eller med andre ord utgifter som påløper, pga covid-19 sykdom på reisen.  Noen forsikringer vil ikke dekke noen på en reise når regjeringen fraråder reisen, andre vil dekke normale hendelser men ikke Covid-19 relatert sykdom og utgifter.

Jeg var en snau uke i England via en natt i Amsterdam tur-retur i  overgangen mai til juni.  Da kjøpte jeg forsikring hos True Traveller. Den dekker ikke Covid-19 sykdom, på lik linje som de norske tilbyderne. Den dekker annen sykdom og skader. Betingelsen er at en holder seg unna visse «svarte-listede» land som Kina, Italia, Iran etc..

Det viktigste er å sette seg inn i den informasjonen, som kommer fortløpende fra styresmaktene i eget land og det landet en trenger å reise til, samt å holde seg oppdatert underveis.

Det vil til syvende og sist bli hver enkelt sitt privat valg og dermed ansvar, hva en velger å gjøre.

Lykke til!

Photo by Tai’s Captures on Unsplash