Vern av skilpadder SPOT Cyprus

Vern av skilpadder SPOT Cyprus

You are currently viewing Vern av skilpadder SPOT Cyprus

Frivillige fra hele Europa  har ubetalt sommerjobb for SPOT. SPOT står for Society for Protection of Turtles . 

SPOT arbeider med konserveringsarbeid for å bevare skilpadde bestanden på Kypros. De frivillige driver bla. med fødselshjelp ved å klekke rugeferdige skilpaddeegg. Når skumringen er ankommet, kommer den kvinnelige skilpadden opp av havet, og beveger seg opp på stranden for å finne et passende sted å legge eggene på. 

Sandstrendene på Nord Kypros er hekkeplasser for to skilpadde arter, Loggerhead Caretta Caretta og den grønne havskilpadden, Chelonia mydas. Begge artene har samme formerings mønster og bruker de myke sandstrendene til å legge eggene sine.

Flere steder på stranden i Esentepe , står det merkede områder for å verne skilpadde eggene. Redene med egg, ligger under sanden. Det samme gjør det på andre offentlige strender.

Lokale og europeiske frivillige fungerer som skilpadde jordmødre

Med flippene graver hun et hulrom i sanden, 40 cm dypt, og legger opptil 100 egg på størrelse med bordtennisballer. Etter å ha dekket eggene, blir eggene liggende for etter hvert å klekkes.  Varmen fra Middelhavs solen, fungere som ruge «maskin». 

Skilpadde hunnen trekker tilbake til sjøen, før hun eventuelt kan komme tilbake to eller tre ganger med 12-17 dagers mellomrom for å legge flere egg.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Skilpadde egg klekkes etter 50 dager

Etter modning i rundt 50 dager klekkes eggene og ungene starter sin farlige reise til sjøen. Dessverre er skilpadde ungene bytte for mange rovdyr. Det er som bare en liten brøkdel overlever og når voksen forplantningsdyktig alder.

Generell forurensning, plast i havet og utbygging, på avls områder langs Middelhavet, gjør artene truet. De frivillige fungerer derfor som fødsel hjelpere. Som bildene viser tar de opp eggene og klekker frem de levende skilpadde ungene. 

Forskningen har vist at denne fremgangsmetoden øker antallet levende unger fra hvert kull. Disse skilpadde ungene er det mulig for turister og få en artig opplevelse med å håndtere. Kontakt foreningen for å delta  ved utslipp av de klekkede kullene. Alle aldre kan delta når skilpadde ungene ut i havet på kveldene. 

Se SPOTs webside her og følg med på facebook siden for påmelding.

For andre sandstrender  sjekk ut:

Adresse og veibeskrivelse

Society for Protection of Turtles / SPOT Cyprus 
Adresse:  Alagadi beach 1, på hovedveien mellom Kyrenia og Esentepe. 
Huset / skuret litt østover for områdene med restauranter, boliger etc. Spør om korrekt møtepunkt. 

For lokalisasjon på Alagadi: Trykk på link som tar deg rett til googlemaps

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!