Kypriotiske fraser du vil lære deg

Kypriotiske fraser du vil lære deg

You are currently viewing Kypriotiske fraser du vil lære deg

Kypriotiske fraser du vil lære deg. Vi liker alltid å lære oss noen lokale fraser, når vi besøker et nytt land. Selv om de aller fleste lokale på Nord Kypros snakker engelsk, er det i tillegg til å være høflig – gøy å snakke «deres språk». Ofte «tror de» vi snakker og forstår mer en hva vi faktisk gjør, så da er det raskt tilbake til engelsk. Her kommer noen fraser man kan forsøke å lære seg, hvis man vil kommunisere med de lokale.

Hvordan har du det?

Nasılsın? – Na-suhl-sin?

Når kypriotene ser hverandre på gaten eller etter lang tid liker de å spørre hvordan det går. Hvis en kypriot ikke spør hvordan du har det, synes de det er veldig frekt, så uansett hvor de er vil de alltid spørre hverandre.

Bilde over er fra en av mange messer vi har deltatt på, er du som personene på bilde – nysgjerrig på en feriebolig på Nord Kypros, kan du se et stort utvalg boliger her

Kan jeg få en øl?

Bir ‘Bira’ Alabilir Miyim Lütfen – Beer beera ala-bee-leer mee-yee-yim loot-fen

Kypriotene elsker å møtes for noe å drikke, være seg øl eller kaffe. Å kunne be om noe å drikke fra en kypriot er veldig hendig. Du kan erstatte drikkenavnet du ønsker i setningen ved å fjerne ‘bira’ (øl). Når du besøker en kypriots hus, sørger de alltid for at du får noe å drikke. Hvis du ikke forteller dem hva du vil ha, vil de enten tilby deg tyrkisk kaffe eller gi deg limonata.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Tusen takk

Tesekkür Ederim – Te-she-quer ed-err-im

Kypriotene sier takk på mange forskjellige måter, ‘teşekkür ederim’ brukes til nesten alle anledninger. Lokalbefolkningen liker å gi en gave tilbake for å si takk. Hvis du tar med en tallerken mat, vil lokalbefolkningen aldri sende tallerkenen tom tilbake, hvis du tar med en gave når du besøker noen, vil de sørge for at de gir deg en hjemmelaget gave tilbake.

Takk for maten!

Ellerine Saglık – Elle-reen-ne saa-guhm-luhk

Denne setningen brukes mye av lokalbefolkningen – det er en måte å respektere maten som er tilberedt til dem. Når man er ferdig å spise, vil gjesten henvende seg til personen som lagde mat til dem og si «ellerine sağlık». Det er høflig og en kjent tradisjon i kypriotisk kultur å si takk for god mat.

Hvor mye koster det?

Kac Para? – Kach par-rah

 
Det er viktig å vite prisen på noe før du kjøper, derfor er det viktig å spørre hva det koster. Forhandle alltid prisen med lokalbefolkningen ettersom de liker å bytte, og vil blåse opp prisen til å begynne med.

Shopping i Nicosia, Kyrenia, Famagusta eller på den greske siden, er noe som hører med når man er på Nord Kypros. Her kan du lese mer om shopping i Nicosia

OMG! (Oh my God)

Aman Allahim – A-mahn Al-lah-yeem

‘Aman allahim’ er en setning som brukes for å uttrykke lykke, sinne eller tristhet mellom kyprioter; det er en rask reaksjon. Alle som bruker denne setningen trekker oppmerksomheten mot den nåværende situasjonen.

Bare glem det!

Bosver – Boh-sh-ver

 
Kypriotene har en veldig interessant måte å glemme alt på. Hvis du forklarer et problem eller et problem til en kypriot, vil de si «ooh boşver», siden de liker å ta livet med ro en dag av gangen. Selv når ting går galt i verden, ville kyprioter grillet sin kebab og sagt «boşver».

Skål!

Serefe – Sh-eh-ref-feh

«Şerefe» brukes mye mellom kypriotene, spesielt når de drikker alkohol. Når de drikker raki, banker de glasset i bordet, sier «Şerefe!» og ser hverandre i øynene. Hvis den andre personen ikke drikker, anses det som frekt.

Dette var bare et lite utvalg kypriotiske fraser du vil lære deg, kanskje får du inspirasjon til å finne og lære fler 🙂

Ønsker du mer informasjon som dette, samt info om nye prosjekter som lanseres på Nord Kypros. Meld deg på vårt nyhetsbrev!