Kyrenia Castle Nord Kypros

Kyrenia Castle Nord Kypros

You are currently viewing Kyrenia Castle Nord Kypros

Kyrenia Castle Nord - Kypros en heftig historie

Det byggverket av Kyrenia Castle Nord Kypros  vi ser i dag, har blitt til over mange hundre år. Fundamentet ble lagt ca. 100 e.kr. av Romerne. Bysantinerne bygget det opprinnelige slottet i det 7. århundre, for å beskytte byen mot den nye arabiske maritim trusselen. Den samme trusselen var også bakgrunn for etableringen av de tre festningene Kantara Castle, Buffavento Castle og St.Hilarion Castle i fjellkjeden Besparmak.

Kong Richard 1 Løvehjerte

Den første historiske referansen til slottet er i år. 1191. Det er i forbindelse med at kong Richard I Løvehjerte fra England  stopper på Kypros på vei til sitt tredje korstog. Han så seg nødt til å beseire den despotisk landshøvding Isaac Comnenus, da han trakasserte Richard reisefølge ved ankomsten til øya. Kong Richard gifter seg under oppholdet og ble sittende med styringen av Kypros i 1 år. Deretter solgte han øya til tempel ridderordenen, Knights Templar.

Tempelriddere og den franske kongefamilien Lusignan

Tempelridderne styrte Kypros i 2 år, før øya igjen ble solgt til den franske kongefamilien og til Guy de Lusignan. Han var den tidligere konge av Jerusalem. Med dette begynte en 300 års periode med det Franske Lusignan-kongeriket Kypros (1192-1489).

I den franske perioden ble festningen forstørret. Et genovesisk angrep i 1373 ødela nesten Kyrenia Castle. I tillegg har festningen har blitt utsatt for flere beleiringer opp igjennom historien.

Lusignan fransk kongefamilie

På bildet over ser en en murstein som viser symbolet til den franske konge familien Lusignan, som er en løve. Over kan Tempelridder ordnes symbol sees, som er Jerusalem korset. En stor del av PlayStation spillet «Assassin’s Creed: Bloodlines» utspiller seg i Kyrenia by og i Kyrenia Castle. Spillene er tidsmessig fra Tempelriddertiden.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Ventianerene

1489 fikk Venetianerne tatt full kontroll over Kypros, og i 1540 utvidet de slottet. Det nåværende utseende stammer fra den utvidelsen. De største endringene og forsterkningene ble gjort for å tilpasse seg endringer i form av krutt artilleri. Da arbeidet på slottet var ferdig, omfattet veggene også den lille kirken St. George, som Bysantinerne kanskje har bygget i det 11. eller 12. århundre.

Ottomanerne, Brittene og terror- og frigjørings organisasjonen EOKA

I 1570 overgav Kyrenia seg til Ottomannerne.  Denne overgivelsen skjedde uten særlig motstand, anses for å være årsaken til at Kyrenia Castle ikke ble ødelagt.  Venetianerne i Famagusta hadde først blitt beleiret i 11 måneder, for deretter å bli torturert på det grusomste, når de overga seg. Dette ønsket ikke de andre byene på Kypros og ga seg lett over.

Osmanerne gjorde også endringer i slottet, men disse ble fjernet med tiden Kypros var Britisk Koloni. Britene brukte Kyrenia Castle, som politiets kaserner og treningskole. De brukte også slottet som et fengsel for medlemmer av den gresk-kypriotiske EOKA terror-organisasjonen. Siden 1960 har festingen vært åpnet for publikum. Mer detaljert info: Det norske leksikon

Godt beskyttet med en enorm borggård

Inne i borggården er det frodig i vårsesongen. En liten kafe finner en også der. I tillegg finner en «Kyrenia Shipwreck museum» der. Skipsvraket er et av de eldste funnene i verden, og «nasjonens» stolthet.

Det er et greske handelsfartøy fra det 4. århundre f.Kr.  Mer eksakt fra Alexander den stores tid. Skipet gikk ned noen hundre meter utenfor havnen.  Skipet var lastet med amforer med vin og møllestener fra Rhodos og Kos.

Vraket oppdaget i 1965

Vraket ble oppdaget av gresk-kypriotisk dykkelærer  under en storm i 1965. Dette funnet og og detaljer rundt skipet, kan en se fra i dokumentarserien «Sivilisajoner» del 2, som ligger på NRK tv. (2023)

I dag er det 47 fot lange skroget (14 m), laget av laget av Aleppo furu er omsluttet av bly, bevart i et spesielt kontrollert fuktighets og temperatur miljø inne i spesielle rom i museet. Det samme gjelder amfora`ne.

Gresk handelsfartøy fra Alexander den stores i det 4. århundre fvt / f.kr. 

Kyrenia Castle gir særpreg til den Kyrenia gamle havn

Kyernia Castle ligger i enden av den hesteskoformede gamle Kyrenia havn. Havnen går for å være den best bevarte i det innerste Middelhavet. Den massive festningen i enden av havnen er med å gi den spesielle atmosfæren i havnen. Dette gjelder både dag og kvelds tid. En føler seg som en del av Pirates of the Caribbean.

Innfarten på dags- og kveldsturene med båtene er inn forbi festningen. Da får en virkelig sett festningens storslagne utseende.

Adresse og kontaktinfo

Kyrenia castle / Kyrenia festning / Girne kalesi

Adresse: Girne 99300
Åpningstider: hver dag: til kl. 08-09.00 – 18.00

Cafeen har en noe kortere åpningstid. 
Shipwreck museum, har en del kortere åpningstid, avhengig av sesongen. Kontakt turist informasjonen. 

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!