Apostel Andreas Kloster og Kypros østligste punkt

Apostel Andreas Kloster og Kypros østligste punkt

You are currently viewing Apostel Andreas Kloster og Kypros østligste punkt

Et rehabiliterings prosjekt på tvers av grensen

Apostel Andreas Kloster ønsket vi å få med oss på dagsturen til Karpaz. Hele Karpaz området er uberørt og en flott opplevelse. De to siste sightseeing attraksjonene ytterst på tuppen av Kypros, kan kombineres med et badestopp på Golden Beach.

Fortsetter en inn i naturreservatet etter stranden så ligger Apostolos Andreas Monastery først. Deretter ligger Cape Andreas  eller Zafer Burnu på Tyrkisk,  som det aller siste endepunktene helt øst Kypros.

Apostel Andreas kilden der han grunnstøtte

Den tradisjonelle historien om klostrets grunnleggelse er, under en reise til det hellige land, at skipet som transporterte apostelen Andreas gikk på grunn her. På stedet har det sprunget frem en kilde som viste seg å ha helbredende krefter.  Deretter ble stedet et pilegrims sted. På baksiden av kirken ned mot havet er det i dag en vannkran som trolig frakter «kildevannet» til nåtidens pilegrimer. En kunne også kjøpe vannflasker til å fylle vannet på.

I det 15. århundre ble det bygget et lite kapell nær kysten. Kirken i hovedklosteret dateres til det 18. århundre, mens hovedbygningene er bygget 100 år senere.

Wow factor, in the midle of nowhere

Langt ute på «in the midle of nowhere» isolert, med et lite antall annen bebyggelse ligger Apostel Andreas kloster. En føler seg litt slik som at en ankommer verdens ende. Når en parkerer, så slår det en at bygningen er i mye bedre stand en skulle forvente. Vi måtte lete litt før vi fant døren inn til kirken. Den lå litt unnselig til. Overraskelsen ble derfor ikke mindre når vi kom i selve kirkerommet. Vi snakker om en skikkelig WOW opplevelse.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

En bi-kommunal teknisk komité skal beskytte kulturarven

Etter den tyrkiske invasjonen av Kypros i 1974 har svært få pilegrimer besøkt klosteret, men med åpningen av krysspunkter i 2004, har flere pilegrimer kommet for å se klosteret. Klosteret har de siste årene vært preget av forfall, men FNs har en finansiering på plass for å betale for oppussing.

En bi-kommunal (både Tyrkisk- og Gresk-Kypriotisk) teknisk komité ble opprettet i 2008 for å være ansvarlig for å beskytte øyas kulturarv. Utvalget har koordinert Apostolos Andreas Monestary`s restaureringsarbeid de siste årene. Den Kypriotiske kirke nektet først å samarbeide, fordi et dokument utarbeidet av FNs utviklingsprogram ikke nevnte det som klostrets eier, men bare givere. Erkebiskop Chrysostomos II sa at han var villig til å la det historiske klosteret kollapse heller enn å registrere seg for en plan som ikke tilkjente den Kypriotiske kirken eierskapet.

Denne innstillingen ble imidlertid revurdert i slutten av januar 2013 da De forente nasjoner formulerte et forslag om at prosjektet skulle fortsette på et «multi-donor partnership», slik at flere enn en donor kunne finansiere prosjektet. UNDP undertegnet særskilte protokollavtaler med den Kypriotiske kirken og tyrkisk-kypriotiske EVKAF.

Tenn lys for håp og kjærlighet

Denne holdningen fra den Gresk-Kypriotiske siden er gjennomsyrer hele konflikten og har dessverre spolert alle forsøkene som har vært gjort fra FN`s side for en gjenforening av øya.

Ved kirkebesøk i Europa, tenner jeg alltid et lys for hver av de de 3 fineste sønner i verden. ♥♥♥  Denne gangen tente vi også et stort lys for øya Kypros, som helhet. Måtte de en dag klare å finne sammen om en rettferdig løsning på «the Cyprus issue».

Restaurert for 5 millioner Euro

Den 12. januar 2013 uttalte myndighetene i Nord-Kypros at klosteret vil gjennomgå omfattende restaurering som koster mer enn 5 millioner euro. Restaureringsarbeidet utføres for tiden av en internasjonalt ekspertgruppe og finansieres av en Kypriotiske kirke (2,500,000EUR), EVKAF-administrasjon (2.500.000EUR) og United States Agency for International Development (USAID) (25.000EUR).  (Kilde: Wikipedia)

"Bumpy road ahead" rent bokstavelig

Veien videre til Cape Andreas /  Zafer Burnu, er humpete og en «må» bestikke eslene for å kunne kjøre videre. Heldigvis kan en kjøpe mer gulrot i salgsbodene ved Apostel Andreas Kloster før avreise. Pga den humpete veien må en kjøre sakte, men i realiteten er det kun 4,6 km mellom  Cape Andreas og klosteret. 

Legg inn veibeskrivelse i kartet, og les om og se bilder fra Cape Andreas / Zafer Burnu i neste innlegg.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!