Ledra Palace crossing point Nicosia Walled City del 10

Ledra Palace crossing point Nicosia Walled City del 10

You are currently viewing Ledra Palace crossing point Nicosia Walled City del 10

Ledra palace crossing og Ledra street crossing i Nicosia

Ledra Palace crossing point er en av to grenseoverganger sentralt i Nicosia by. Forrige bloggpost innlegg tok for seg «Ledra Street grensepassering, hvor vi gikk fra nord til sør i «Nicosia Walled city del 9«. Ledra Palace grenseovergang ligger ca. 1 km vestover fra Ledra Street. Denne grenseovergangen heter Ledra Palace og ligger i Marcou Dracou Street.

Kun biler med spesialtillatelse kan benytte denne. Alle vi andre har anledning til å spasere til fots. På vår tur i den gresktalende delen av Nicosia denne gangen, valgte vi å passere tilbake til nord over Ledra Palace Crossing point.

Nicosia gamle by må ha vært svært vakker

Nå skulle vi tilbake til  TasEv guesthouse i Nicosia Walled City. Dette passerings punktet kan muligens fungere godt, de gangene en av oss foreldre eller barna reiser alene og kommer med flybussen fra Larnaca. Da passerer vi grensen til fots, og blir hentet av noen i familien med leiebilen rett etter grensepasseringen, til TRNC.

Det lå flere vakre bygninger  og villaer, vedlikeholdt i forskjellig grad inn langs Marcou Dracou Street frem til grenseovergangen. Igjen slår det en hvor vakker by Nicosia må ha vært frem til utpå 70-tallet.

Kyrenia på den tyrkiske delen, har en gresktalende ordfører med eget rådhus i Nicosia

Så ser vi en bygning vi stusser veldig over. Bygningen ligger rett  før vi passerer grensen tilbake til det tyrkisktalende Nord Kypros. Det står at det er Kyrenia Municipality. En vet nesten ikke om en skal le, bli provosert eller synes synd på de ansvarlige.  Det er forunderlig med et gresk-kypriotisk drevet kommune med en egen ordfører, og kommunehus for et by beliggende i den tyrkisk-talende delen.

Senere lærte vi at Kyrenia Municipality i Nicosia er støttet av FN. Slik kan det antas at prosjektet er en del av arbeidet for å bygge bro mellom de to befolkningsgruppene.

Ungdommelige servicetilbydere

På vei inn i buffersonen ligger bygninger i tipp topp stand som Goethe-institutt Zypern, en tysk språkskole, og StudyUSA Educational konsulent firma. Det viser at området tiltrekker seg unge med åpne holdninger.

En ser også  et vakkert hus som er  en del av Restaurant Chateau Status sine lokaler.  Det er et fullstendig renovert gammelt herskapshus for Chateau Status sitt etablissement som inkluderer forskjellige temarestauranter.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Partytips: hva med temafest i buffersonen?

Resten av serveringsbedriften  ligger i en noe mer falleferdig bygning med en grønn og luftig uteplass. Det huser Root’n Stones chillbar, Mercedes sky loungebar og Mercedes Cafe summer loungebar. På alle disse kan en sitte både ute og inne.

Med en slik beliggenheten kan en trygt markedsføre seg med et annerledes miljø for lunsj, bespisning, konferanse, servering utendørs og spesielle arrangementer som bryllup.

Marcou Dracou Street, UN Buffer zone

Vel inne i «the Green line» også kalt buffersonen er målet vårt Home for Co-operation. Dette er et prosjekt for samarbeid og brobygging mellom befolkingen på hver side av «the green line». Det er forskjellige kunstaktiviteter, språkopplæring, guidede turer til fots og på sykkel, sykkelutleie, konferanse og møterom til leie, en hyggelig kafe og mye mer.

HOme 4 co-operation

Home for co-orperation får støtte fra flere EØS og EU land, deriblant Norge og Sverige, samt USA og FN. Det arbeides med å se fremover, skape bånd og samarbeid. Vi besøkte cafeen og tok en strekk.

En presse melding av 17.11.2020 formidler at Home 4 Co-operation  er bevilget et tilskudd på Euro 98 000 € av Sveriges utenriksdepartement. Sveriges ambassadør på Kypros, Hagelberg, formidler at tilskuddet tar sikte på å støtte gjenopprettingen og bærekraften til Home4 co-operation etter utbruddet av koronavirus.

Mottakerland for norske EØS midler

På nyhetene i mars 2019 snakket Norges utmerkede utenriksminister Ine Eriksen Søreide, om hvor glad hun var for at EØS midlene skulle gå til å fremme samarbeidet mellom begge sider på Kypros. Jeg henvendt meg til utenriksdepartementet for mer info og fikk svar etter noen uker.

Hei Monica,
Kypros er ett av 15 mottakerland for EØS-midler frem til 2021.
Til Kypros er det avsatt totalt 11,5 millioner euro, om lag 98 prosent av beløpet kommer fra Norge. Det er et mål for Norge og de to andre giverlandene at midlene skal komme alle kyprioter til gode. I forhandlingene med kypriotiske myndigheter har vi derfor prioritert bi-kommunale prosjekter.
Eksempler på dette er samlingsstedet Home for Cooperation i buffersonen, og museums- og forskningssenteret Centre for Visual Arts and Research i Nicosia. I den nylig signerte avtalen er det satt av til sammen 2,7 millioner euro til disse to prosjektene. Vi oppmuntrer også bi-kommunale aktiviteter i alle relevante prosjekter som finansieres med EØS-midler.
Utenriksdepartementet bidrar dessuten med midler til drift av PRIO Cyprus Center (PCC), som er et uavhengig, bi-kommunalt forskningssenter. Gjennom forskning og dialog skal PRIO Cyprus Center bidra til en informert offentlig debatt og bidra til løsning av Kypros-problemet. PCC er en del av Fredsforskningsinstituttet (PRIO) i Oslo.

Se innlegg om Prio Cyprus, beskrevet i posten om Kypros dører i Nicosia Walled city del 5.

Røde måne blodbank

Vel igjennom Ledra Palace Crossing Point og tilbake på vår tyrkisktalende side, passerer vi flere nydelige og godt rehabiliterte småhus. Husene fungerer som kontor div. forretningsformål, restauranter etc. I samme området ligger Røde halvmånes lokaler, som er den muslimske verdens navn på Røde Kors. Blodbussen stod parat utenfor lokalene.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Lenger mental, enn fysisk avstand mellom partene

Til høyre på bildet mellom trærne er buffersonen med området vi akkurat har passert og beskrevet lenger oppe i bloggen. Det er veldig nærme i fysisk avstand, dessverre en mye lenger avstand mentalt sett.  Rent symbolsk, ser vi at midt i den gamle vollgraven mellom de to delene av byen, troner et vakttårn.

Ledra Palace crossing point

Dette bildet i retning Ledra Palace crossing point og hotellet er tatt fra den tyrkisktalende delen i Zahra Sokak. Chateau Status, Home for co-operation, og grensepasseringen sees i forgrunnen.

På alle de etterfølgende bildene under ser en hvor nærme de to befolkningsgruppene i byen bor.

Flaggstenger med respektive lands flagg, som ikke er i nærheten et steinkast unna en gang.

Den grønne linje er buffersonen

En ser en full parkeringsplass tett opp til vakt-tåret på et av de foregående bildene. 

Bildene er svært interessante. Bildet er tatt mot Ali H Mulla Sokak, og er av en grenseveggen som går langs Buffersonen. Den lett gjenkjennelige røde plakaten med hvit skrift viser at vi her er på Tyrkisk talende side.

Rett bak rekken med boliger og grenseveggen, går klokketårnet på Holy Cross Catholic Church opp. Dette er en kirke i bruk som ligger inne i buffersonen, så tett inntil grense veggen som praktisk mulig. Kirken har inngang fra den gresktalende delen av Nicosia.

I det neste, 11. og siste innlegget fra «Nicosia Walled City» i denne omgangen, vil vi se litt på det moderne Nicosia med fornøyelser og shopping. Følg med.

Tidligere innlegg i denne serien fra Nicosia Walled City er:

Del 1   TasEv guesthouse i Arabahmet
Del 2   Nicosia langs blue line
Del 3  Masterplanen for Nicosia  og rehabiliteringsarbeidet
Del 4   Büyük Han Great Inni Nicosia Walled City 
Del 5   Kypros døreri Nicosia Walled city 
Del 6  Bibliotheque restaurant og Bandabulya
old Market Nicosia walled city 
Del 7   Selimiye bydel og moske  
i Nicosia Walled City
del 8   Kumarcilar Han Gamblers Inn,
 bysykler og kaker i Nicosia Walled city
Del 9   Ledra Street grensepassering Nicosia
nord til sør i Nicosia Walled city 
Del 10  Ledra Palace crossing point  
Nicosia Walled City
Del 11  Det moderne Nicosia  
med shopping og fornøyelser

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!