Det moderne Nicosia med shopping og fornøyelser del 11

Det moderne Nicosia med shopping og fornøyelser del 11

You are currently viewing Det moderne Nicosia med shopping og fornøyelser del 11

Det moderne Niocisa med shopping og fornøyelser

Det moderne Nicosia, som heter Lefkosa på tyrkisk og Lefkosia på gresk, ligger sentralt til midt på øya.

Tallet på innbyggere i Lefkosa Türk teller offisielt (fra 2011) snaue 62 000 personer. Legg til befolkningsvekst, innvandring og studenter, som oppholder seg på øya til en hver tid, så er det reelle tallet adskillig mye høyere.

Hovedstaden er som i andre land, et senter for regjeringsbygg, høyesterett (supreme court) og departementer. I tillegg finner en hovedkontoret til politiet og diverse større firmaer. De største universitetene ligger ikke i sentrum av Nicosia, men en finner allikevel 5-6 små universiteter i området.

1 km gåtur fra Arabahmet til den moderne delen

For oss som tilbrakte nettene i gamlebyen, var det 1 kilometer å gå til Osman Pasa Caddesi i det moderne Nicosia. Søker du et tilbud av butikker, restauranter, barer og nattklubber så er Osman Pasa Caddesi og Mehmet Aktif Caddesi området for deg.  På veien ditt gikk vi forbi kontoret til det nasjonale fotballforbundet.

Ute av Arabahmet bydel i Nicosia Walled city gikk vi opp Sarayönu Sokak, som går over i Memduh Asaf Sokak. Sistnevnte støter i Osman Pasa Caddesi. Går en Osman Pasa til høyre så støter en i en rundkjøring hvor både Nord Kypros sin parlamentsbygning ligger og Tyrkias ambassade.

Osman Pasa og Mehmet Akif Caddesi for shopping

Går en til venstre nedover Osman Pasa så vil en komme til en minirundkjøring hvor Mehmet Akif går ned til høyre. Begge disse to hovedgatene har et godt utvalg av butikker passende for shopping, spisesteder, barer og kino.

Under de første oppholdene våre på nordsiden av Kypros, var vi forundret over det lave utvalget av klesbutikker. Replika Gucciklær og Burberry frakker, mer eller mindre gode «tyrker-kopier» av internasjonale merkevarer, tilfredsstilte ikke våre behov.  Det var den gang da. For i de 2-3 siste årene, har vi vært kjempe fornøyde med utvalget og shopping mulighetene.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Behagelig lavt prisnivå, spennende utvalg

I dag vi drar på shoppingturer i de lokale butikkene, også når familiens unge er med. Prisnivået er behagelig lavt med godt utvalg i spennende lokale småbutikker og hos Tyrkiske kleskjeder. Er det salg i tillegg, kan en gjøre et stor varp.

Når det gjelder internasjonale sportsbutikker har det skjedd spesielt mye.

Er du ute etter originaler, styr unna om butikken selger en salig blanding av mange sportsmerker. Er butikken kun for et enkelt merke som Adidas, Puma, Nike, New Balance etc kan du være ganske sikker på at det er en originalstore.

Fremdeles usikker? Sjekk storelocator på merkets webside, der finner du henvisning til Adidas, Nike, Puma, Asics m.fl. forretninger, som ligger på det nordlige Kypros.

Dagens ord: Indirim

Mitt første tyrkiske selvlærte ord var INDIRIM.

Indirim betyr rabatt og er et svært nyttig ord. Der Rebajas var et sesam-sesam ord i Spania, er indirim det tilsvarende i de tyrkisktalende land. Noen butikker har en bortimot europeisk pris ( ikke norsk) selv i et lavkostland som Nord Kypros.

Dette gjelder kvalitetsbutikker som Sarar, Network, Mango, Us Polo Assn. m.fl. og sportsbutikkene. Da hjelper 30-40 % rabatt godt.

Kumsal parken lang, grønn og fin

Dereboyu Avenue skiftet navn i starten av 60-tallet til Mehmet Akif Caddesi etter en tyrkisk poet. Området kalles ennå for Dereboyu og gaten Mehmet Akif Caddesi. Dette er den mest populære shopping gaten i det moderne Nicosia. Området rundt Osman Pasa Caddesi kalles Köşklüçiftlik.

Deler av området går også under navnet Kumsal. Dette er også navnet på den avlange grønne parken, som du ser på det påfølgende bildet. Benker, grønt og fritt med lekeapparater, et fint sted for en shoppingpause for hele familien.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Califorian Restaurant nesten som TGI Friday

Ungdommen dominerte utelivet lørdagskvelden. Det var fullt hus på alle stedene vi gikk innom.  Sitte ned fikk vi ikke til, bortsett fra når vi var på Califorian restaurant. Der er det veldig god internasjonal mat, mat type TGI Friday, fine lokaler og med beliggenhet midt i smørøyet. Vi er veldig fornøyd med Califorian i Famagusta og det ble vi i Nicosia også. Les menyen her.

Live Music

«There is only one thing that is better than music – live music.»

Jacek Andrzej Bukowski, polsk politiker

I løpet av lørdagskvelden var vi innom 5-6 steder. De fleste med levende musikk. Det er gledelig å se hvor høyt nord kypriotene verdsetter levende musikk. Vi avsluttet kvelden på Brothers musikk bar, som ligger i overgangen mellom det nye og gamle Nicosia.

Stemning og humør

På Brothers ble vi ønsket velkommen på engelsk, de så vi ikke tilhørte det faste klientellet. Det var høy stemning og full allsang ved flertallet av sangene. Sangene virket litt av typen politiske kamp sanger, noe vi fikk bekreftet av andre tyrkisk talende. Uansett, hyggelig var det.

Vi tittet på plakaten, tok en øl og gikk hjemover til  TasEv Guesthouse. 

Et trygt og rolig natteliv

Det var ikke mange hundre meterne hjem til TasEv. Vi greide å «snuble» inn på noen mennesker vi hadde snakket med på en bar tidligere den kvelden. På 1984 bar Bahce var det levende rocke konsert og stapp fult.

Ugh, yngste sønnen vår er tidligere vokalist i et heavy metal band. Det musikalske innslaget denne kvelden var litt i den stilen og på tyrkisk låt det hele litt skummelt. Da var det bare å ta helomvending og å gå de få meterne vi hadde igjen. Etter en hyggelig natt ute i det moderne Nicosia, kunne vi stupe i seng.

Dette var det siste blogginnlegget om Nicosia Walled City i denne omgangen.

Tidligere innlegg i denne serien fra Nicosia Walled City er:

Del 1   TasEv guesthouse i Arabahmet
Del 2   Nicosia langs blue line
Del 3  Masterplanen for Nicosia  og rehabiliteringsarbeidet
Del 4   Büyük Han Great Inni Nicosia Walled City 
Del 5   Kypros døreri Nicosia Walled city 
Del 6  Bibliotheque restaurant og Bandabulya
old Market Nicosia walled city 
Del 7   Selimiye bydel og moske  
i Nicosia Walled City
del 8   Kumarcilar Han Gamblers Inn,
 bysykler og kaker i Nicosia Walled city
Del 9   Ledra Street grensepassering Nicosia
nord til sør i Nicosia Walled city 
Del 10  Ledra Palace crossing point  
Nicosia Walled City
Del 11   Det moderne Nicosia  
med shopping og fornøyelser

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!