Fargesterke vårblomster i «paradishagen» Nord Kypros

Fargesterke vårblomster i «paradishagen» Nord Kypros

You are currently viewing Fargesterke vårblomster i «paradishagen» Nord Kypros

Fargesterke vårblomster i paradishagen Nord Kypros

Fargesterke vårblomster i «paradishagen» Nord Kypros, er noe av det som får en til å forelske seg i stedet og livet. Ekstrabonusen er at våren kommer igjen og igjen, hvert eneste år. Våren er bokstavelig talt lyset i den mørke «vintertunnelen».

Dog er «vinteren» svært kort på Kypros, som tilhører klimasone gruppe C.  Les mer i  Nord Kypros 9 grunner.

Den skandinaviske vinteren er uten tvil mørkere, kaldere og lengre. Uansett klimasone, både nordboere og Kypriotene er glade når våren kommer, solen skinner og blomsterfloraen folder seg ut.

Klimasone gruppe C
Temperert —  Middelhavsklima med en type tørt sub-tropisk vær. Veldig varme og tørre somre og med relativt milde vintre, som står for nesten all nedbøren. Noe mer nedbør en type B, som er ørken og stepper.

Mimosa busker, også kalt Acasie

Det grønne buskaset som står langs veiene på nordsiden av Kypros blomster tidlig på våren.  Disse attraktive eviggrønne trærne kan vokse til en høyde på 6 meter, og bli nesten like brede som de er høye. Den perfekte dekkbusk, da den vokser opp mot en halv meter i året.

Mimosa er et perfekte tre for det østlige Middelhavet.  Arten vokser i full sol og er tørketolerant. Med sine knallgule blomsterballer er treet med på å fyre opp livsenergien, etter vintermånedene.

Mimosa med det latinske plantenavnet Acacia dealbata  er et hurtigvoksende, eviggrønt tre / busk, med fint delte, bregnelignende blader og knallgule, velduftende blomster. Blomstene som ser ut som luftige gule kuler, pom-poms.

Judastreet "blodfarget" og vårvakkert

I bildegalleriet sees bla et bilde med et mørkerosa Judastre og en stor gul Mimosabusk sammen. Judastreet er et annet vakkert vårblomstrende tre, som er typisk for regionen.

Navnet Judas treet kommer av at svikeren Judas skal ha hengt seg i treet. Hans blod skal ha farget blomstene.  Andre kilder påstår at navnet kommer av at treet vokser overalt i Judea. Judea-området går i dag under navnet Israel. Israel har mye av det samme jordsmonn, og ligger i samme klimasone, som Kypros.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Nordkysten av Kypros er øyas vakreste del

Nordkysten av Kypros er kjent som den grønne delen av øya. Det er flere grunner for dette, men en av disse er mengden av bartrær i området. På bildet over sees en olivenlund og furukledde åsrygger med Besparmak fjellene og «Five-finger-mountain» i bakgrunnen.

Jordene på Nord Kypros tørre utover sommeren. Markene ligger knusktørre og er mer brunsvidde på ettersommeren. Derfor er det så utrolig vakkert på våren når ubebygde jorder og marker er dekket med irrgrønt gress, markblomster og andre planter.

Meet the locals: the Shami goat

Disse geitene har et spesielt utseende og er veldig kule. På øya finnes en egen geitevariant, kalt Kypros Shami geit. Det mest karakteristiske er de lange ørene. Litt ala Blodhund eller rasen Basset. Veldig rare skapninger.

Du hører klokkene deres klirrer, når en ferdes langs den gamle kystveien. Det er veldig sjarmerende. Det er bare å se etter hauger med små, kulete dyreavføring. Da vet du disse snåle skapningene ikke er så langt unna.

Dyreflokker på beite

Det er mye free-range eller frittgående beitedyr på Nord Kypros. Kjører en østover fra Kyrenia, tar av fra Besparmaklar Caddesi og kjører utover i retning Estentepe – Bahceli området,  kan dyreflokker observeres hele året.

Her har vi observerte store saue- eller geiteflokker, alltid fulgt av en gjeter. Rovdyr finnes ikke, allikevel blir disse dyrene passet på av en gjeter. Jo lenger østover en kommer jo mer landlig blir det, jo bedre blir beiteforholdene.

The Coves første innbyggere

Her har en fraksjon av en flokk med snåle skapninger tatt tilflukt for å bo inn de nye leilighetene i The Cove.  Bildet er fra en tid tilbake da Sun Valley Seaside ennå var under bygging. Vi får satse på at lukten av geit er vel ute, før de riktige eierne flytter inn.

Old Coastal road i Esentepe som turvei

Det er alltid en herlig å ferdes langs den gamle kystveien. Kystveien er ikke lenger hovedvei, og er derfor et fint alternativ for turgåing og sykling. Veien snirkler seg langs kysten østover, tett på havet og jorder.

Hele året, men spesielt om våren er øya en opplevelse å oppholde seg på. En skikkelig fryd for sansene. Gule margeritter så langt øyet kan se, ispedd en og annen art av andre typer frittvoksende fargesterke vårblomster.

Røde valmuer

Den klare gulfargen, det friske irrgrønne og knallblå himmel og hav er rene fargeterapi. Røde valmuer skaper en ekstra heftig kontrast og pynter opp. To vintre med nedbør godt over normalen, førte til ekstremt vakker blomstring de påfølgende vårene. Våren 2019 og bildet over var en slik vår.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Fjell, hav og blomsterfylte marker

Bildet over er fra Bahceli, i retning mot Karpaz halvøyen. Fjellene lager et dramatiske og malerisk bakteppet til landskapet.

For de som er glade i å gå tur, kan Besparmak fjellkjeden vise til variert turterreng. Du finner løyper i varierende lengde langs hele kysten.

Enorme områder med gule margeritter

På jordene bølger mengder av fargesterke vårblomster bla. gule margeritter i vinden.

Det klare blå vannet slår dovent inn mot land. En helt utrolig vakker skue. De store gule feltene er hovedsakelig frittvoksende margeritter. I Norge ville det vært Løvetann.

Viltvoksende Alpefioler ( Cyclamen persicum)

En annen art som vokser vilt på Kypros er alpefioler i mange forskjellige rosa sjatteringer. Engelskmennene bruker blomstens latinske navn, som er Cyclamen. Dette feltet som minner litt om det vi ser i Norge, når skogbunnen er dekket med frittvoksende Hvitveis. Bildet er fra fjellene i nærheten av Kantara landsby og festning.

Alpefiolene under andre eksempler på fargesterke vårblomster, og er fra den private Fairytale hagen i Lapta. Et besøk ditt er en opplevelse alle blomster elskere bør få med seg.

Sees vi neste vår på Nord Kypros?

Da sees vi kanskje neste vår på Nord Kypros? Når verden har blitt litt mer «normal» igjen? Det er bare å glede seg, det gjør i hvertfall jeg.
For flere innlegg om blomster på Kypros.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!