Büyük Han Great Inn i Nicosia Walled City Del 4

Büyük Han Great Inn i Nicosia Walled City Del 4

You are currently viewing Büyük Han Great Inn i Nicosia Walled City Del 4

Büyük Han / The Great Inn

Büyük Han Great Inn også kalt det Det store Gjestgiveri på norsk, ligger nesten midt i sentrum av gamlebyen Nicosia Walled City. Büyük Han er et typisk vertshus fra den osmanske æra. Det sies å likne på vertshusene du finner i byene Anatolia og på Balkan.

Kommer du kjørende fra Kyrenia siden av fjellene eller Famagustabukten så er V.E. Parking den nærmest beliggende. Bilkjøring kan være utfordrende inne i gamlebyen, pga trange gater og en stor andel enveiskjøring.

Rimelig å parkere i gamlebyen

Det ligger flere parkeringer ved de forskjellige innkjøringene til Nicosia Walled City. Det burde være greit å å finne en parkeringsplass i nærheten av gamlebyen, uansett hvor en kommer tilreisende fra.

Den første Ottomanske guvernøren på Kypros, het Muzaffer Pasha. Guvernøren satte i gang med  byggingen av Büyük Han Great Inn, en gang på 1570-tallet. Dette var kun få år etter den Ottomanske erobringen av Nicosia.

Nicosias mest kjente landemerke

Bygningen er det mest bemerkelsesverdige Ottomanske monumentet i Nicosia, både sett fra et historisk og arkitektonisk ståsted. Historikere skal ha funnet, en keiserlig ordre datert 9. januar 1577 sendt til finans og skattesjefen på Kypros. I tillegg kan det finnes litt informasjon fra dommeren i Nicosia og Gülnar. 

I følge denne, ble regjeringen i Istanbul informert om at, guvernøren på øya stod bak byggingen av en karavanserai eller et vertshus i Nicosia.

En karavanserai eller et vertshus

Denne karavanserai ble oppført på samme stedet Sultan Selim tidligere hadde bygget noen butikker i tilknytning til St. Sophia katedralen. St. Sophia katedralen ble omgjort til Selimiye moskeen, ved starten av det Osmanske styret. 

I dag er Büyük Han Great Inn, trolig den mest kjente turistattraksjonen i gamlebyen. Man kommer for det store utvalget av små butikker, som selger alle slags produkter unike for Kypros som antikviteter, håndverk og andre kunstprodukter.

Det er også mange hyggelige kafeer, restauranter og coffee-shops å velge blant.

Büyük Han Great Inn med lokale håndverks produkter utstilt og til salgs.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Evkaf Cyprus - en veldedig muslimsk organisasjon

Büyuk Han er eid av Evkaf Cyprus, en veldedig muslimsk organisasjon. Dette massive byggverket er blant byggene som har blitt restaurert som en del av Nicosia Masterplan.

Gjett om Nicosias innbyggere og alle turistene er glade for dette arbeidet. Les mer om Masterplanen for Nicosia og rehabiliteringsarbeidet i innlegg del 3.

En mini moske inne i Büyük Han

Midt på plassen er det en mini moské. Der er det mulig å gå inn. Derfor kan du se på bildene under hvordan det er inne i denne mini moskeen. Mot den hvite veggen sees en Mihrab. En Mihrab er en halvsirkelformet nisje i veggen på en moské.

Büyük Han Great Inn med en liten moske med vaskefontene under.

Denne halvsirkelformede nisjen viser retningen til Mekka, og derav retningen som muslimer skal vende seg mot når de ber.  Nisjen kalles qibla, det vil si veggen der en mihrab vises, kalles ofte qiblaveggen.

Inne henger det noen interessante oversiktsplakater over Evkaf’s  eiendommer ved Britenes ankomst til øya. Evkaf Cyprus kart gir et innblikk i situasjonen på slutten av 18-hundretallet.

Evfak Cyprus oversikter pr. 1878

Kartet er fra 1878 når Ottoman styre endte og Britisk styre startet på Kypros, var det 400 moskeer fordelt over hele øya.

I 1878 når Ottoman styre endte og Britisk styre startet på Kypros, var det 109 bondegårder eid av Evkaf Kibris Vakiflar Idaresi fordelt på øya.

Disse 3 kartene gir en oversikt over utbredelsen av moskeer, muslimske kirkegårder og bondegårder i Evfak`s eie. Tidspunktet for kartleggingen var 1878 når Britene inngikk et protektorat, med Ottomanerene.

Et protektorat er en type leieavtale og beskyttelses avtale. I 1914 annekterte Britene Kypros, mens i 1925 ble Kypros en Britisk kronkoloni.

Neste innlegg skal vi se litt på tradisjonen med vakre inngangsdører på Kypros. Følg med når Kypros dører i Nicosia Walled city innlegg nummer 5 legges ut.

Alle innlegg i denne serien fra Nicosia Walled City er:

Del 1   TasEv guesthouse i Arabahmet
Del 2   Nicosia langs blue line
Del 3  Masterplanen for Nicosia  og rehabiliteringsarbeidet
Del 4   Büyük Han Great Inn i Nicosia Walled City 
Del 5   Kypros dører  i Nicosia Walled city 
Del 6   Bibliotheque restaurant og Bandabulya
old Market Nicosia walled city 
Del 7   Selimiye bydel og moske 
i Nicosia Walled City
del 8   Kumarcilar Han Gamblers Inn,
bysykler og kaker i Nicosia Walled city
Del 9   Ledra Street grensepassering Nicosia
nord til sør i Nicosia Walled city 
Del 10  Ledra Palace crossing point  
Nicosia Walled City
Del 11  Det moderne Nicosia 
med shopping og fornøyelser

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!