Korona og vaksinasjon – Nord Kypros pr. 21.01.21

Korona og vaksinasjon – Nord Kypros pr. 21.01.21

You are currently viewing Korona og vaksinasjon – Nord Kypros pr. 21.01.21

Korona og vaksinasjon på Nord Kypros er mange feriehuseiere opptatt av. Situasjonen har vært under kontroll fra starten av pandemien i den Tyrkiske republikken Nord Kypros.

Tall for korona tilfeller og syke i en oversikt pr. 20 januar Korona og vaksinasjon

375 000 tester har vært utført siden mars, med kun 11  dødsfall pr. 20. januar 2021.  Til sammenlikning rapporteres det fra den gresktalende delen om 176 koronarealterte dødsfall.
Les tidligere innlegg her. 

Kun 11 dødsfall er
koronarelaterte

Årsaken til det eksepsjonelt lave tallet på koronarelaterte dødsfall har vært 2 delt, lokale tiltak og innreise tiltakene.  I første omgang, ble flyvninger innstilt. Deretter har det vært krav om medbrakt negativ PCR-test, max 72 timer gammel.

 

Korona og vaksinasjon er viktig for at verden skal åpne igjen. Bildet sier at verden er midlertidig stengt.


I tillegg ble det i løpet av sommeren krav om PCR-testing ved ankomst på alle flyplasser og grenseoverganger. Så ble karantenehotell i 10 dager innført.

Den andre faktoren som har bidratt til det lave antallet koronarelaterte dødsfall, har vært de lokale smitteverntiltakene. Dette har vært en blanding, men med portforbud som det strengeste tiltaket.

Periodevis har det vært krav om midlertidige stengning av servicebedrifter, stengte skoler og barnehager, forbud mot store forsamlinger og besøk i hjemmet.


Omfattende lokale tiltak har blitt pålagt servicenæringen. Det har vært oppføring av  kontaktperson ved besøk i butikker, på restaurant o.l.  og måling av feber ved ankomst.

Mer personlige tiltak har vært å holde avstand, fokus på håndhygiene og bruk av munnbind ved opphold innendørs på butikker o.l.  Mye av det samme tiltaksregime som i Norge, men i en mye høyere grad.

Vaksinasjon har
nå startet opp

Det har vært en vanskelig tid for mange. Den gode nyheten når det gjelder korona og vaksinasjon, er at vaksinasjoner nå har startet opp. Den første prioriterte gruppen, er landets eldste innbyggerne.

Korona og vaksinasjon mann får satt en vaksine


Nyvalgt president Ersin Tatar, statsminister Ersan Saner og helseminister dr. Ali Pilli var blant de første som mottok sin vaksine. Nord Kypros har fått leveranser med den kinesiske Sinovac vaksinen via Tyrkia.

Turismen forventes
å starte
opp igjen
i april 2021

Regjeringens målsetning er å vaksinere 300 000 mennesker innen mars. Det er ønskelig at 60% blir vaksinert mot Sars-covid-2 viruset på Nord Kypros. Målsettingen er at turismen kan starte opp igjen i april 2021.

Kjell Erik Oseberg som fotograferer utsikten en flott og klar vårdag.


Helseminister Ali Pilli informerer at landet har nok doser til å klare målsettingen. Slik at når landet har vaksinert et tilfredsstillende antall personer, kan turistene komme tilbake igjen. Dette forutsetter at de tilreisende kan presenterte et vaksinasjons- eller antistoffbevis.

Turistsektoren avgjørende 
for økonomien

Turistsektoren i hele Middelhavet har siden mars i 2020 blitt hardt rammet av de strenge internasjonale tiltakene mot koronavirus. Påkrevde smitteverns tiltak for de som driver i turistnæringen og servicebransjen har vært svært inngripende.

Turisme er avgjørende for TRNC økonomien og står for nesten en fjerdedel av landets årlige inntekt. TRNC er en forkortelse for Turkish Republic of Norther Cyprus.


16. januar i år 2021 bestemte helseministeren og helsekomiteen at det igjen skulle innføres portforbud m.m. Dette ble dratt tilbake  den påfølgende dagen. Avgjørelsen kom etter etter et møte mellom alle ministrene i regjeringen.

Derfor ble det bestemt at en skulle avvente 1 uke til, for så eventuelt å vurdere portforbud igjen. De økonomiske konsekvensene har tæret hardt på alle nivåer av samfunnet.

Det gjenstår å se hva den Nord Kypriotiske regjeringen bestemmer seg for fremover. Det gjelder både etter den førstkommende uken og når en ser hvordan fremdriften av vaksinasjonsregime går.

Erfaringen tilsier at forandringer kan gjøres på kort varsel. Garantier er vanskelig å gi, når både helse og politisk prestisje skal hensyn tas.

Ønsker du, å komme deg så fort det er mulig til verdens vakreste øy? Det gjør jeg!

Kypros,
probably the best island
in the world?

Lurer du derfor på å bestille flybillett til Kypros, for det første halvåret av 2021? Da anbefales det å kjøpe med en ombookings mulighet eller avbestillings garanti.

Enn så lenge får vi bare drømme om dager med knallblå himmel og solens livgivende stråler.

Kilder: T-vine nyheter, TRNC helsedepartement, 2 Photos by Steven Cornfield on Unsplash

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!