Flyshow Kyrenia gamle havn Peace and Freedomday 20. juli

Flyshow Kyrenia gamle havn Peace and Freedomday 20. juli

You are currently viewing Flyshow Kyrenia gamle havn Peace and Freedomday 20. juli

Spektakulært, macho og litt bråkete

Peace and Freedomday 20.th July markeres hvert år på Nord Kypros. Dette markeres med en stor militær parade i Nicosia og med et spektakulært flyshow over gamle Kyrenia havn. Det er vakkert og stille før starten av flyshowet over Kyrenia gamle havn på «Peace and Freedom» day hvert år. Når showet braker løs er det et imponerende og støyende skue. 

The Red Stars Turkish airplane show

Det Tyrkiske luftvåpens showflygere «The Red Stars» suser over himmelen, slik at en får skikkelig «blåst ut alt» en har mellom ørene. Det føles ihvertfall slik. En litt annerledes opplevelse sammenliknet med den norske tradisjonen med småbarn i tog, ropende hurra. Her innerst i Middelhavet er det en ganske så macho maktdemonstrasjon, bråkete og spektakulært.

Vi var tidlig ute slik at vi sikret oss en sitteplass. Vi satt flott til ved et restaurantbord med god utsikt til hele havnen og showet. Alt i alt var det en veldig imponerende og morsom opplevelse.

Forsøk på forenklet historie beskrivelse

Tyrkisk-Kypriotene har siden invasjonen av Tyrkia hatt et rolig og trygt liv, fritt for terroren den gresk-kypriotiske gruppen Enoka utsatte innbyggerne for gjennom flere tiår.  Eoka jobbet for en sammenslåing av Kypros med Hellas. Juntan i Hellas kuppet hele øya 15. juli 1974 for å gjøre hele øya gresk.

Da ble tilværelsen svært farlig for den tyrkisk etniske delen av befolkningen. Den tyrkiske invasjonen var en påkrevet handling for å trygge den Tyrkiske-Kypriotiske befolkningen, som i 1974 tilsvarte 1/3 av landets innbyggere. Intervensjons retten var sikret i grunnloven om et av støtte-landene (Hellas, Trykia eller UK) forandret eller gjorde noe med maktbalansen på Kypros.

Det Gresk-kypriotiske narrativet dominerer i Europa

Ifølge den Kypriotiske grunnloven av 1960 fra frigjøringen fra Engelskmennene, hadde garanti landene England, Hellas eller Tyrkia lov til å intervenere ved om noen folkegruppene prøvde å gjøre forandringer på Grunnloven. Når Tyrkia da invaderte 20.07, som et tilsvar på den greske kuppet av hele øya 15.07. Dette gjorde Tyrkia med støtte i grunnloven.  

Det triste er at det internasjonale politiske miljøet, ikke har klart å få Gresk-Kypriotene med på en løsning av en fastlås situasjon. Dette fører igjen til opprettholdelsen av den snart 50 år lange internasjonal handels boikott av den Tyrkisk Kypriotiske siden. Når en setter seg inn i detaljene i denne historien blir en ganske forskrekket over hvor vridd «narrativet» av invaderings historien er. Et godt eksempel på propaganda i praksis.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Atatürk helte dyrkes på Nord Kypros

Ataturk, det moderne og sekulære Tyrkias far, er veldig populær blant de tyrkisk kypriotiske innbyggerne. Bilder henger på alle offentlige kontorer, statuer på torg i alle landsbyer osv.  I forbindelse med både «Freds og frihetsdagen» i juli og  grunnlovsdagen i november henger det store bannere med bilde av Ataturk på butikker, offentlige bygninger m.m.  Her kan du lese noen fakta om republikken Nord Kypros.

Peace and Freedomday, ikke grunnlovsdag.

Et flyshow Kyrenia gamle havn på  «Peace and freedom day» anbefales om du er på Nord Kypros i slutten av juli. Dagen blir vakkert symbolisert som et hjerte laget på himmelen av jagerflyene. Budskapet er: «Peace and freedom to you all from The Turkish Republic of Northern Cyprus». 

Republikken har egen grunnlov av 1983, demokratisk valgt president, regjering og storting, dessverre kun anerkjent av Tyrkia. Grunnlovsdagen, som er tilsvarende vår 17.mai, feires på samme måte med flyshow. Grunnlovsdagen er 15. november.

Spør engelskmennene etter objektiv info

Er du ute etter 100% korrekte og habile fakta om saken bør det leses historie fra begge sider av konflikten. Best er det å lese fra engelske kilder, de var en objektiv part i denne sagan. Se film fra flyshowet i 2015. 

Se showet her

Filmen er fra Flyshow Kyrenia gamle havn i forbindelse med Peace and Freedomday 2015.  Tusen takk til Eirik, for flyshow i  Kyrenia gamle havn. Du er best!!

Generell info

20.juli Peace and Freedom day – Offisiell fridag
Markeringen kan legges til dagen før, eller etter, så sjekk opp i aktuelt år. Standard er en stor militærparade i Nicosia og flyshow over Kyrenia gamle havn. 

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!