Gillham Vingård Alsancak

Gillham Vingård Alsancak

You are currently viewing Gillham Vingård Alsancak

Gillham Vingård Alsancak, Nord Kypros første

Gillham Vingård Alsancak ligger høyt oppe i åssiden i Alsancak vest for Kyrenia. Så langt er det den første og eneste vingården på Nord-Kypros. Flott beliggende i høyden med utsikt over Middelhavet i den vakre lille landsbyen IIgaz.

Voksen hotell - rom med navn etter vin

De rolige omgivelsene og fantastiske beliggenheten, gir en perfekte atmosfæren.  Gillham Vingård Alsancak har også et hotell som tilbyr profesjonell service og booker kun inn voksent klientell til de  31 suiter av høy standard. Samtidig har rommene en stil som passer den Skandinaviske smaken med rene tredetaljer, enkle linjer, moderne og hyttekoselig på samme tid. Alle rommene har en fantastisk utsikt fra balkongene, helt ned til Middelhavet.

Vinsmaking, høsting av vindruer, musikalsk underholdning, jazzfestival

Alle besøkende dagsgjester har muligheten til å delta i turer, vinsmaking og arrangementer som arrangeres gjennom hele året.  I vinbaren holdes det med jevne mellomrom forskjellige konserter, samtidig med at det serveres helt fantastisk mat. Det kan undertegnede skrive under på.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Hva med å prøve Gillham vin-SPA?

Alle inne boende  gjester har eksklusiv tilgang til det luksuriøse vin spaet, som ligger i utkanten av vingårdene. Dagsgjester kan betale for inngang uten å legge seg inn på hotellet. Vin spa tilbyr en rekke behandlinger for å forynge sinn, kropp og sjel. Med tillegg av et deilig glass vin fra egen avling. 

I vinbaren på Gillham Vingård Alsancak kan en velge lekre småretter sammen med vingårdens egen vin Ethel. Veldig god mat, vinen har litt høyere pris en de tyrkiske, men begge deler er kjempe, kjempe deilig.   Juhm, og dette var kun i vinbaren. Da kan en levende forestille seg maten i restauranten. 

Litt historisk om Kypros og vin

Historien om vin fremstilling på Kypros kan spores tilbake nesten år 6000. Et arkeolog team i 2005 konkluderte med at noen Chalcolithic vinkrukker (fra kobber alderen) , var de eldste av sitt slag i verden. Disse kunne dateres tilbake til 3.500 f.Kr. og ble oppdaget i Erimi på 1930-tallet.

Dette ga et avgjørende bevis på at de første vinene i Middelhavsområdet ble produsert på Kypros. Dette var lenge før Paphos-mosaikkene ble laget. I Paphos museum på den Gresk-kypriotiske siden kan disse imponerende mosaikken studeres som skildrer vin Guden Dionysus. Ditt anbefales det en tur, men først etter et besøk på Gillham Vingård Alsancak.

Commandaria vin går tilbake til Tempelridderene

Inntil den bysantinske perioden er det imidlertid ikke mange referanser til vin produksjon på Kypros. Alt forandret seg da korsfarerne kom til Kypros på vei til det hellige land i det 12. århundre. Da utviklet den lokale produksjonen av vin seg.  Denne omdøpte de til «Commandaria» og gjorde den til den mest ettertraktede vinen i Europa. Vinen ble også en verdifull eksportvare for øya.

«Bear is made by men,
wine by God»   Sitat Martin Luther

 

Under den Tyrkiske-Ottomanske styre av øya fra 1570 til 1914 stoppet vinproduksjon opp og utviklingen av faget tok nesten slutt. Det var først etter at Kypros kom under  britisk kontroll i 1914, at vinindustrien igjen begynte å ta seg opp. 

Etel er vinmerke til Gillham

På  Gillham Vingård Alsancak heter deres vin «Etel». Vinen leveres i flere hvite og røde utgaver.  Da fremstilling av vin tar tid, selges også en helt nydelig vin dyrket og produsert i Israel.  Den blir fulgt opp av samme vinmaker, som utfører sitt håndverk basert på  tradisjonelle metoder og moderne teknologi, både i Israel og på Nord Kypros. Druene fra 2018 avlingen, er håndplukkede av flere av de ansatte ved vingården.
For 20 Euro ( gammel pris fra 2018 )kan få en omvisning på vingården, lære om produksjonen, smake og drikke seg igjennom 5-6 glass med Etel vin. Veldig nyttig, veldig hyggelig og veldig godt. Og så kjøper en ofte med seg en flaske eller fem.  På bildet ser en vintønner på lager med druer fra årgang 2017 av Etel vin fra Gillham Vineyard Alsancak Nord Kypros.

Adresse og kontaktinfo

Gillham Vinyard Hotel, Winebar and Restaurant

Adresse: Kavaklı Sokak 1, Kyrenia 99360
Telefon: +90 533 8717 070
Web: Gillham vineyard hotel 

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!