Fottur i Kyrenia fjellet

Fottur i Kyrenia fjellet

You are currently viewing Fottur i Kyrenia fjellet

Fottur i Kyrenia fjellet rundt "Five-fingers-fjellet"

Fottur i Kyrenia fjellet rundt den mest karakteristiske fjelltoppen kalt five-fingers. Kyrenia fjellene heter på tyrkisk Besparmak fjellene. «Five finger mountain» toppen  som ser ut som en knyttneve eller en hånd med fem fingre.  Det er en merket fottur rundt denne på 5,5 km, hvor halvparten er nedover og resten er oppoverbakke. Den totale stignings forskjellen er på 246 meter.

Valgfritt om går til høyre eller venstre

En desemberdag kjørte vi opp til Buffavento restauranten og et stykke inn på veien som går inn rett bak restauranten. En tar av til vestre når kom hovedveien opp fra Kyrenia.  Et stykke innover fant vi et slags mini steinbrudd, som passet som parkeringsplass. Derfra var det kun å gå ned over til vi traff på stien. Denne kuperte spaserturen passer, hvis du bare har lyst på en kort tur for å få en smak av fjellene på Nord Kypros.

Det brede sporet fører deg rundt Beşparmak-fjellet / Five Fingers Mountain og tilbyr en flott utsikt langs kysten av Nord Kypros. Vi oppdaget etter en stund at vi gikk feil vei i forhold til kartet vi hadde med, men det spilte strengt ingen rolle.

Five fingers mountain og Dighenis

Ifølge legenden er fjellet håndtrykk av den berømte kypriotiske helten Dighenis. Denne turstien er veldig fin om våren, spesielt hvis du liker å se villmarksblomster  og / eller driver med fugletitting.
Trail oppsummering: Lett, bredt spor, liten nyanse ↑ 219m ↓ 215m  I turboken står tidsforbruket til 2,5 timer. Vi brukte 1,2 timer, men gikk kun jevnt og trutt og ganske langsomt i oppoverbakkene.

Skrekkblandet fryd på veien til Alevkaya

Etter fotturen i Kyrenia fjellet kjørte vi rettfrem på den smale fjellveien, da vi trodde vi kom til Buffavento Castle den veien. Det gjorde vi ikke, vi kom til Alevkaya Forest Station.

Før vi kom til Alevkaya, kjørte vi et godt stykke med «hjerte i halsen». Fantastisk utsikt og veldig langt ned på utsiden av veien, om en skulle være så uheldig å havne der. Et fullstendig fravær av autovern skremmer vettet av folk oppvokst i et overbeskyttende sosialdemokrati. Vi møtte kun en bil, så det gikk heldigvis helt fint.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Hyggelig hos Remzis i Esentepe

Når vi kom til  Alevkaya kjørte vi igjennom picnic området der og fulgte veien ned til Esentepe. Den turen bar litt mindre preg av «hjertet-i-halsen».  Lunchomelett, salat, Kypros-chips og te på Remzi’s restaurant Esentepe, mens datteren gjorde lekser til en episode tyrkisk dubbet «Rizzoli & Isles».

En deilig avslutning, som ga påfyll av ny energi etter en kjempe fin fottur. Vi har også gått fottur til Kantara Castle,  Buffavento Castle,  Antifonitis kirke og en rundtur mellom Alsancak-Ilgaz. Alle turene står beskrevet i boken «Walk and eat north Cyprus».  Du får også tak i turkart hos turistinformasjonen som ligger i Kyrenia gamle havn. 

Følg turen og last ned detaljer på Wikiloc

Powered by Wikiloc

Kart og veibeskrivelse

Alt etter hvor du bor, men vi kom kjørende fra hovedveien som går mellom Kyrenia og Esentepe, tok av og kjørte opp Besparmaklar CD. Kjørte nesten helt til toppen og tok til venstre inn på en liten vei bak Besparmak Bufavento Restaurant. ( stengt 2022-???) På denne smale veien fant vi etter noen hundre meter en lomme, som det gikk fint å parkere. Da var det bare å gå ned til løypa som går rundt fjellet. Det er en stor og bred løype.  God Tur!

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!