Ilgaz village Nord Kypros vest for Kyrenia

Ilgaz village Nord Kypros vest for Kyrenia

You are currently viewing Ilgaz village Nord Kypros vest for Kyrenia

Ilgaz Village Nord Kypros Vest For Kyrenia

Ilgaz village Nord Kypros er en liten hyggelig Kypriotisk landsby beliggende rett vest for Kyrenia.  Ilgaz og Yesiltepe er to bittesmå lokalsentre, i Alsancak kommune. Ilgaz ligger nærmest fjellene og Yesiltepe ligger nærmest hovedveien.

Små av størrelser, men mye å by på. Dette området område kan skilte med et svært godt utvalg av tilbud.  Av skiltet som ligger på hovedveien, ser en at her finner en manges favoritt Gilham Vineyard Hotel og Etel Winery. Dette er det mest kjente av stedene.

I Ilgaz village Nord Kypros finner en også Ilgaz Köy Kahvaltisi, som blant mange går under kallenavnet det tyrkiske frokoststedet. Begge disse herlige stedene har vi egne blogginnlegg om.

Green Heights Park restaurant og botanical garden ligger i Yesiltepe. Yesiltepe er området mellom hovedveien og Ilgaz.

Helt på toppen ligger Hoots 29 restaurant

I tillegg finner du Hoots 29 en restaurant og bar helt på toppen av Ilgaz village Nord Kypros. Kommer en kjørende opp fra hovedveien  kan en parkere bak Ilgaz Köy Bakery og cafe, hvor den gamle greske kirken ligger. Dette området er noe falleferdig, men fortsetter en veien opp noen få meter så kommer en til Hoots 29 restaurant. 

Denne restauranten blir anbefalt i en gåtur guidebok, vi ellers er svært fornøyde med. Da gjelder det et turforslag mellom Ilgaz og Alsancak.  FeriehusMiddelhavet har gått turen, men valgte da å spise Kleftiko på Ilgaz Köy.  Slik sett antar vi at Hoots også er et spisested vi kommer til å prøve i nærmeste fremtid.

Engelske ex-pat restaurerer landsbyene

Karmi, Karaman og Endremit landsbyer er perler av velrestaurerte små hyggelig Kypriotisk landsby i fjellsidene ovenfor Kyrenia. Disse landsbyene er kjent for å ha en høy andel totalrestaurerte hus. Oftest med eierskap av engelsktalende ex-pats.

En skal ikke se bort ifra at en og annen Europeer, har bosatt seg i Ilgaz village Nord Kypros også. Her er det i hvert fall flere «perler» å fryde seg over.

Pen villa i hvit mur med veranda med gjerde, pergola og en bogainvilleabusk i Ilgaz kypros

Rusle deg en tur

Går en nedover igjen og svinger til høyre ved Ilgaz Köy Bakery og cafe (frokoststedet), tenker en at her er det lite å se på. Men ikke forkast denne lille landsbyen med en gang. Vi holdt på å gjøre det. Etter en enorm tyrkisk frokost var vi sprekkmette, og valgte av den grunnen å rusle en liten tur. Det ble vi mer og mer glade for i løpet av rusle turen.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Engelen ønsker velkommen

Denne hyggelige bungalowen, har et harmonisk og hyggelig port-område. Og der oppdaget vi plutselig, den harpespillende engelen, murt inn i grensemuren rett foran det høye palmetreet.

Det var sikkert en praktisk forklaring, i tillegg til det estetiske elementet. Uansett slike vakre løsninger gleder alle observante forbipasserende.

Stor flis med en harpespillende engel i en steinmur med en palme bak i Ilgaz village Nord Kypros

Litt kardemommeby over landsbyen

Dette nydelige inngangspartiet, over to etasjer tilhørte en villa. Vi vet ikke om boligen var nybygget eller restaurert, men vakkert var det. Her ser en harmoni og skjønnhet utført med den største respekt for den lokale kulturen og tradisjonen. Det er virkelig noe å glede seg over, og gir håp for både det ene og det andre. Vi lar hva vi håper på, ligge for denne gangen.

Nydelig dobbeldør med et lite vindu i etasjen over med åpne trelemmer

Porthkerry House

I Ilgaz village Nord Kypros så vi flere inngangspartier og dører, som kunne vært tatt rett ut av et glanset interiørmagasin. Et navn som Porthkerry House vitner om engelsktalende eiere. Det er et godt antall engelskmenn som bosetter seg utenlands hvert år. De gamle engelske koloniene som øya Kypros, er favoritter.

I innleggsserien fra Nicosia Walled City så ble et helt innlegg dedikert til den Kypriotiske dørkulturen. Der kan du lese mer om hvorfor og hvordan kulturen har utviklet seg.

ys grønn dobbelt dør i typisk gresk stil med gitter og glass med bougainvillea grener og et skilt med porthkerry house i Ilgaz village en hyggelig Kypriotisk landsby på Nord Kypros

Almond house

Det kanskje vakreste inngangspartiet på et restaurert eldre hus, var ved et hus med navnet Almond House. Navnet vitner om engelsktalende eiere i en hyggelig Kypriotisk landsby. Disse må ha en svært kunstnerisk sans.

Typen kunst har vi ved en senere anledning, sett inne i Kyrenia by på Mensure’s Coffe and Chocholate shop. Potter med store pelargonia og vegger laget av ujevne steiner, rustikt, Kypriotisk og svært, svært hyggelig.

Malt engel ved siden av døren og inngangspartiet i Ilgaz village Nord Kypros

Nytt boutique hotell under bygging?

Denne byggeplassen var det siste «menneskeskapte» på toppen av Ilgaz village, før naturen tar over 100 %. Vi håper på et lite hyggelig boutique hotell med servering. Selvsagt kan det være en velhavende lokal person eller en ogligark kanskje? Ikke godt å si, vi gleder oss uansett til å følge utviklingen.

Snur en seg og ser nedover snirkler sokak’en seg igjennom landsbyen. Langt der nede sees havet. Det som sees på bildet er et platå beliggende en del høyere en selve Alsancak og området som er nærmest havet.   Det vil du se på innleggets siste bilde.

ET sten hus under bygging med sement og blandemaskin foran byggene i ilgaz Nord kypros

Boungainvillea typisk middelhavsk

Det er to veier som går igjennom Ilgaz village, hvorav en går noe høyere oppover imot mot fjellene.

På veien passerte vi porter med Boungainvillea planter i flere farger. Boungainvillea er vel det mest typiske Middelhav’ske av alle Middelhav’ske ting?

Vakre er de og lenge blomstrer de. Bildene i her er tatt en grå og fuktig søndag i desember.

Port inn til bungalow med klatreplanter og steinmurer. En harpespillende engel i muren på høyre side.
bougainvillae over porten inn til en villa i Ilgaz Kypros en hyggelig Kypriotisk landsby

På toppen starter turveien opp i fjellene

Ser en frem og oppover, er det en naturlig overgang til turveien som tar en opp i Besparmak / Kyrenia fjellene. Denne turveien er ikke av de største og bredeste. Turveien snirkler seg oppover, til den treffer  en av hovedløypene mellom øst og vest i fjellene. Besparmak løypenettet går hele fjellryggen på tvers og er til sammen på ca. 288 km.

På kjøreturen stoppet vi på en høyde som ligger som et tomt platå som ligger halvveis mellom Ilgaz og de nederste delene av Alsancak. Utsikten var upåklagelig, her så en til Kyrenia og langt over til Lapta.  Alt i alt er vest for Kyrenia, et supert område å bo, feriere og gå fottur i. 

FeriehusMiddelhavet på toppen av Ilgaz landsby på Nord kypros
En gåvei som går opp i fjellene og naturlandskapet fra Ilgaz Nord Kypros

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!