Archway Restaurant Kyrenia og Kemerli Konak Hotel

Archway Restaurant Kyrenia og Kemerli Konak Hotel

You are currently viewing Archway Restaurant Kyrenia og Kemerli Konak Hotel

Archway Restaurant Kyrenia og Kemerli Konak Hotel

Det flotteste med Archway Restaurant Kyrenia er muligens visjonen om å bevare lokal kultur. Det er svært viktig med forretningsfolk som er tro mot den lokale kulturhistorien. Det er en nyere bygning, men stilen, pynten og detaljene er svært morsomme å studere. Inne har de et hjørne med en del eldre samleobjekter.

Det forunderlige på Archway Restaurant Kyrenia, er den manglende kunnskapen om bruk av treolje. I NOrge er det «barnehage kunnskap» at treolje må brukes som beskyttelse og vedlikehold av treverk. Den mangelen var veldig synlig godt i dagslys. I et land med 320 soldager, i året gjør en seg tanker om varigheten av treverket uten bruk av treolje. 

Tempelridderne bodde i dette området

Archway Restaurant Kyrenia finner du greit om du kommer kjørende på Girne 4-felts ringvei i retning vest ( mot Alsancak). Da tar du av første avkjøring etter å ha passert Ezic Premiere. Ezic Restaurant ligger da på venstre og oversiden av veien.

Det er kort vei ned til Kemerli Konak hotell og statuen av Tempelridderen. De sagnomsuste ridderne skal ha hatt tilholdssted i akkurat dette området under sin styreperiode av Kypros.
Kongeriket Kypros var en korsfarerstat som eksisterte mellom 1192 og 1489. Det ble styrt av bla kong Richard I, løvens hjerte, tempelridderne 1191 -1192. 

Du fortsetter forbi og skal til venstre i en svært krapp sving. Noen foretrekker å komme kjørende nedenifra sentrum pga svingen. Ta til venstre igjen når du kommer kjørende opp av ravinen og du kan parkere rett foran Archway Restaurant Kyrenia.

Tempel-ridderne styrte Kypros i år 1191 - 1192

Utstilling av gammelt håndverks utstyr

Legg merke til den store keramiske krukken / tønnen til høyre for døren. På vinmuseet utenfor Limassol, lærte vi at disse stammer fra den Ottomanske perioden. I de kristne klostrene var det fra middelalderen utstrakt vinproduksjon.

Med Ottomansk styre og Islam måtte vinproduksjonen gå under jorden, helt bokstavelig talt. Beholderens åpning var på bakke nivå, resten av keramikkbeholderen var gravet ned og dekket med jord. Det var slik vinbøndene kunne produsere og oppbevare noe vin.

Med engelskmennenes ankomst i 1878 tok vinproduksjonen seg opp igjen. Heldigvis, mener vi i FeriehusMiddelhavet. Senere følger det innlegg fra kloster og vingårder på den greske siden. Her leser du om Gilham Vineyard  i Ilgaz, Alsancak.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Hver mann sin Basillicum plante

I keramikkpotten på stativ finner du en basilikum (Ocimum basilicum) plante. Planten er typisk for hjem og serveringssteder på Kypros.  Det finnes ca 150 typer basilikum, denne er ellers kjent som hage- eller søt basilikum. Den varme- og vanntrengende basilikum er ettårig sommer-plante i Norge. I vårt land er basilikum mest kjent som hovedbestanddel i pastasausen pesto.

På Kypros kan basilikum godt være flerårig. I god jord kan planten bli en 50 cm høy aromatisk plante, som virker frastøtende på mygg.

Service selv utenfor åpningstiden

Lunch besøket vårt på Archway Restaurant Kyrenia var «noe så der». Altså ikke helt vellykket. Vi var de eneste gjestene, da restauranten egentlig ikke forventet gjester. Personalet hadde forberedelsestid til kveldens stor-innrykk. Men personale fikset noe enkelt til oss, isteden for å sende oss vekk.

Vi fikk de mest standard kalde mezes og noe grillet kjøtt.  Rødbet, frisk salat, humus, cacik som er det tyrkiske navnet på Tzatziki, brød, tapenade, sitron og yoghurt. Ikke første gang jeg opplever den Kypriotiske gjestfriheten på denne måten.

Mezes i særklasse

Ved en senere anledning var vi invitert med på et kveldsmåltid på Archway Restaurant Kyrenia. Det var noe helt annet. Rett etter rett av kalde og varme mezes ble levert til bordet.

Det sies at i området Archway Restaurant ligger, så er dette den mest autentiske og beste. Det må gjestene bedømme selv. Det jeg kan si er at det kom «en del andre retter på bordet» jeg ikke har blitt servert på tilsvarende restauranter. Det viser et bredere og mer spennende utvalg. Sprekkmette ble vi.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Kermeli Konak Boutique Hotel

Rett ved siden Archway Restaurant Kyrenia ligger kanskje det mest spesielle hotellet i Kyrenia. Kermeli Konak er et vakkert og helt spesielt boutique hotel med 38 rom.

Hotellet er bygget og innredet helt i tråd med den tradisjonelle arkitekturen til Kypriotiske hus. Stedet er dekorert med autentiske kypriotiske senger, spesielle kommoder med tradisjonelle mønstre og tradisjonelle møbler. Hotellet har en bygning på hver side av ravinekløft, med en bro i mellom byggene.

Archway restaurant er en del av samme establishmentet. Disse byggene er så spesielle og vakre i seg selv, området grønt og frodig, at de er verdt å ta seg en tur innom bare for å se på.

I hovedbygget til hotellet, som ligger på motsatt side av ravinkløften, kan en nå besøke en filial av Tezgah cafe. De selger helt fantastiske kaker. Se fra Tezgah hovedfilial i Nicosia walled city.  Vi skrev om cafeen i serien fra Nicosia Walled City. 

Navn: Archway Restaurant
Address: Dereboyu Sk, Zeytinlik 99300 Girne
Åpningstid: 08.00-midnatt
Telefon: +90 392 816 03 53
WEB -side  sammen med Kemerli Konak Hotel