Cyherbia botaniske Lavendel park nær Ayia Napa

Cyherbia botaniske Lavendel park nær Ayia Napa

You are currently viewing Cyherbia botaniske Lavendel park nær Ayia Napa

Cyherbia botaniske Lavendel park ved Ayia Napa

Cyherbia botaniske Lavendel park mellom Larnaca og Ayia Napa er åpen hele året, men er på sitt vakreste om sommeren. Da blomstrer lavendelen. Sesongen varierer svakt fra år til år, men er normalt fra midten av juni og ut juli. Da kan du oppleve blomsten og urteplanten i hele sin herlighet.

Bli med på lavendel festival

Det arrangeres normalt en Lavendel festival ( ikke under Corona virus pandemi). Du kan være med på en guidet tur igjennom Lavendelhagen, og det er mulighet for å lytte til informasjon på gresk, engelsk og russisk.  Dette vil ta for seg alle Lavendels urtemedisinske egenskaper og fordeler. Det vil være mulighet å observere et lavendel uttrekk som blir til eterisk olje.

Hvem har ikke hørt om Lavendels beroligende egenskaper og hvor fint det er å tilsette noen dråper til badevannet eller på putetrekket for en roligere søvn?

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Mange arrangementer i parken

Det er også mulig å delta på en guided gående meditasjon inne i Lavendel labyrinten, delta på kosmetikk work-shop, smake lavendel kjeks og iste gratis i kafeen, mens barna kan delta på en skattejakt i parken. Det har vært arrangert work-shops med yoga, hvordan en skal lage detox juicing for å rense kroppen og gå ned i vekt, detox saltskrubb og badesalt  hvordan lage dette med lokale urter.

Lavendel Festival arrangeres i juni, Halloween på høsten og med tillegg av andre arrangementer.

Cafe og utsalg av produkter

Kjell Erik og sønn likte seg godt i cafeen. De koste seg med isteen som var inkludert i inngangspengene. Den var kjempegod. En type urte- og blomstervariant søtet med litt Stevia. Vi kjøpte med noen pakker til å drikke under oppholdet i nord.

Jeg er alltid på utkikk etter noe å drikke uten sukker og kunstig søtemiddel, som ikke kun er flaskevann eller farris. En blir så lei av å kun drikke rent vann i mengder dag ut og dag inn. Drikke mye væske må en jo, på Kypros under den varme årstiden.

Elsker du blomster og urte, kan en lett bruke en del tid i Cyherbia

Vi var innom en alt for kort tur en dag i juli 2019 på vei fra Paphos til Larnaca Airport. Der hadde vi en avtale for avlevering av greskkypriotisk registrert leiebil, for deretter å  bli kjørt «hjem» til Esentepe med airport transfer. Som utdannet homeopat med god kunnskap om urter, har Monica hatt et besøk til CyHerbia på ønskelisten lenge.

Men tiden strekker ikke alltid til. Nå rakk vi innom, men fikk ikke tilbrakt noe i nærheten av så lang tid som en «fagidiot» gjerne ville brukt på stedet.

Bli borte og funnet igjen i Lavendel Labyrint

Cyherbia har i tillegg til Lavendel meditasjons labyrint, 9 organiske og tematiske urtehager, en stor labyrint laget av en hekk og en skog plantet i formen til øya Kypros. I parken dyrkes sertifiserte organiske Middelhavsurter, som brukes i produksjon av te, essensielle oljer og kosmetikk. Disse produktene finnes  i urtebutikken på Cyherbia park og nettbutikk deres.

Iste med navn til å bli glad av - yum

Det ble litt shopping selvsagt, selv om vi måtte reise videre i full fart. Den milde urtete som var inkludert i billettprisen ønsket vi alle å kjøpe. Isteen heter antagelig «positivemix» ( se webbutikken).

I tillegg kjøpte vi urteblanding for avgifting i form av en detoxte, mariatistel urtedråper, noe kremer, anti-myggmiddel og en lavendel likør. Lavendel Likøren prøvde vi oss på i julen, den smakte såpe, og anbefales ikke.  Alt det andre er jeg veldig fornøyd med.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Sommerfugler elsker eteriske blomster

I kafeen hadde de et type sommerfuglbur som fungerte som klekkeri. De var kjempe nydelige av typen som liknet Monarch men lyse gule mer som svart svalehale sommerfugl.

Jeg bare digger sommerfugler, og har flere sommerfuglbusker i hagen i Norge. Det er herlig å beundre de vakre skapningen som våkner til liv i august i Norge. Lavendel og andre planter med kraftig eterisk duft tiltrekker seg sommer fugler og bier. Derfor er Lavendel en humle- og bievennlig plante. 

Cyherbia resultat av sykt barn

Dette flotte stedet som Cyherbia har blitt er et resultat av et sykt barn med svakt immunforsvar. Firmaet bak er et familieforetak hvor moren Miranda opplevde at hennes barn hadde blitt overmedisinert med antibiotika og annen farmasøytisk medisin igjennom mange år. Barnet hadde ikke blitt sterkere, men generelt svakere, som et resultat av all medisineringen.

Derfor tok moren tak selv og la om livsstil, kosthold og gikk over til å bruke urtemedisin alt sammen som en del av en mer holistisk og alternativ livstil. Datteren ble friskere som resultat, Miranda utdannet seg i faget og parken med urteproduksjonen ble etter hvert ferdigstilt.

I tv serien med danske «Anne og Anders i Europa» episode 4, besøker Anne Cyherbia park. Serien ligger på NRK ( 2023)

Bruke motgang til læring

Denne historien har likhets trekk til Monica i FeriehusMiddelhavets historie også. Da var det ikke en men tre astmatiske barn, som alle var dyke fra fødselen av og fikk alt som gikk. De har vokst seg friske, raske og fine og er idag voksne alle tre. Men det er godt å se at en ikke er helt alene om elendigheten og at all motgang kan vendes til livsforandringer og positiv utvikling.

Kontakt info og adresse

CyHerbia Botanical Park & Labyrinth

Adresse: CyHerbia Levanta street, 101, Avgorou 5510, Kypros
Telefon: +357 999 15 443
Webside: Cyherbia
Åpningstid:  Åpen hver dag fra  9:00AM – 19:00PM
Inngangs billetter ( 2019):   €5 for voksne
€3 for barn (5-12 år gamle)
Barn under  år er gratis.
Alle barn får et lærerikt spill å leke med inne i parken. Inkludert i inngangsbilletten er en kopp iste av urter  som serveres i kafeen.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!