Buffavento Castle Nord Kypros

Buffavento Castle Nord Kypros

You are currently viewing Buffavento Castle Nord Kypros

Buffavento Festningen er med i populært data-spill

Buffavento Castle Nord Kypros ligger på en høyde hele 960 meter over havet, hvor de bratte fjellskrenter rundt gjør festningen utilgjengelig fra vest, øst og nord. Buffavento Castle er en av tre festninger i Kyrenia- / Besparmakfjellene og ligger mellom St. Hilarion Castle i vest og Kantara Castle i øst.

En fredag ettermiddag 2.uken i desember ønsket vi å «innta» festningen for første gang. For å komme til Buffavento Castle Nord Kypros kjører en hoved veien fra Kyrenia / Girne mot Nicosia. Ganske rett etter en passerer Buffavento Restauranten på venstre side, er det en stoppeplass og en avkjøring på høyre side, akkurat i det en kommer over toppen av fjellet.

Nervepirrende vei uten autovern

Veien innover er nervepirrende smal, men har tett med møteplasser. Det er ikke autovern og enkelte av strekningen på den nesten 7 km lange veien er det svært, svært langt ned, om en kjører utfor. Her vingler en bare ikke!

Heldigvis møtte vi kun en bil og det var ennå mens det ikke var så bratt ned. Og det bratte var heldigvis ikke på venstre siden av veien. Ikke kjør hit på en søndag, når alle de lokale drar ut på piknik. Da kan det være du møter mange biler både på inn og utover turen.  Vi tok turen en desemberdag. Da er dagene korte, og det ble litt stress med å komme seg ned igjen. Vi var litt urolig for veien tilbake uten gatelys og autovern. Tips er å ta høyde for årstiden. Oppturen var at vi fikk sett en flott solnedgang. 

Trappegåing er god trim

En parkerer på en god og åpen plass rett nedenfor festningen, før selv gåturen starter. Det sies det er i motbakke det går oppover, og her får en virkelig trent seg på bakke gåing. Utsikten må beundres underveis, slik at en har nok av muligheter for å  ta pustepauser.

Selve gåturen starter på 745 meters h.o.h. Deretter går en en drøy kilometer oppover med en stigning på 166 meter. Det tar ca. 1/2 time.

Signaler gikk mellom slottene ved fare

Buffavento ligger mellom St. Hilarion Castle i vest og Kantara Castle i øst som på den måten danner en beskyttende akse i Kyrenia / Besparmak fjellkjeden Da begge de andre slottene er synlige fra Buffavento, ble det brukt til å sende signaler mellom dem. Det må ha fungert litt al’a varde systemet i den norske fjellheimen.   Festningen ble bygd i forbindelse med den bysantinske perioden (ca. 330-1453 AD), men den eksakte datoen er ukjent.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Vakttårn mot pirater og angrep

Buffavento Castle Nord Kypros var hovedsakelig et vakttårn for pirater eller andre angrep og et fengselssted.  I 1191 ble det inntatt av kong Richardt Lionheart som en del av kampen med øyas daværende hersker, despoten Isaac Komnenos. Siden slottets forsvar har blitt beskrevet som veldig sterkt, antas det at Buffavento Festning i Besparmak fjellene overgav  først etter at Kantara og St. Hilarion festningene falt i engelske hender.

Buffavento og fjellene er med i Assassins Creed - Bloodlines

Richard solgte deretter øya til Tempelridderene i 1191 og de styrte der i 1 år etter det. På Wikipedia kan en lese at Buffavento Festningen  Besparmak fjellene vises i videospillet Assassin’s Creed: Bloodlines. Det synes ungdommen i huset var stilig, da Assassin Creed ble flittig spilt  i perioder. Rent tidsmessig omhandler spillet tempelriddertiden.

Forfalt med Venetianerne

Kypros ble således videresolgt til Guy Lusignan, den fransk konge familien Lusignan. I det 14. århundre forfalt festingen under Venetianerne, de så ikke verdien av festningsverkene, og stolte mer på egne sjøferdigheter.

Imponerende utsikt både mot nord og sør

Det er veldig flott utsikt på toppen. En går på en måte litt langs fjellryggen og vil se mot nord og ned til kysten. Samtidig vil en se mot sør og Mesaoria. Dette er slette området som ligger mellom Kyreniafjellene / Besparmak fjellene og fjellområdet Troodos på Sørdelen av Kypros. Samtidig strekker området seg imellom kysten både i øst og i vest.  Tilsammen blir det et sletteareal på rundt 1 000 km².  

I middelalderen skal den franske kongefamilien ha jaktet på sletten som da skal ha vært mer skog. I dag er sletten stort sett bar, men er det viktigste jordbruksområde på øya.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!