Nicosia langs blue line i Walled city del 2

Nicosia langs blue line i Walled city del 2

You are currently viewing Nicosia langs blue line i Walled city del 2

Gåtur Nicosia Langs Blue Line i Walled City

Nicosia langs blue line er et turforslag for en sightseeing runde i den gamle delen av Nicosia by.

Ved et par tidligere og korte besøk i Nicosia  likte vi oss ikke spesielt godt. Disse besøkene var under den varme årstiden. Derfor tok vi utfordringen når vår egen leilighet var utleid i starten på påskeferien. Utordringen vi ga oss selv, var å bruke disse påske dagene, til å bli kjent med Nicosia.

Nicosia om våren anbefales

Godt kjent det ble vi, men også vilt begeistret for byen og atmosfæren. Høst, vinter og spesielt våren, er nok de mest behagelige tidspunktene å oppholde seg i Nicosia. Juli og august er varmere enn varmest og skrekkelig støvete  i en by, beliggende midt inne på Mesaoria sletten. Da er byen kun for de som må oppholde seg der.

Vi valgte oss Nicosia
i en grønn, blomstrende
og vakker årstid.

Det kan anbefales på det sterkeste!!

The Blue Line er ca 4,5 km

Vi bodde på TasEv guesthouse rett ovenfor Arabahmet Moskeen i gamlebyen. For å bli kjent i byen kan det være lurt å starte med å følge The Blue line. Dette er et smart turopplegg laget for turister. Henvend deg på turistkontoret i Girne gate ( bildet). De har brosjyrer og deler av året guidede turer.

«The Blue Line» turen skal være på ca 4,5 km til sammen.  Rundturen tar deg med rundt i gamlebyen, forbi de mest kjente og «must-see» severdighetene. Vi opplevde at deler av blåfargen var borte på enkelte strekninger.  Trolig pga asfaltarbeid, slitasje etc.

Da virret vi litt videre, og plutselig var vi tilbake på den blå linjen igjen. Det er i grunnen litt som alt annet på øya, en kan ikke tenke at dette er Norge.

Mange herskere har gitt mange forskjellige navn

I antikken var byen kjent som Ledra. Navnet Lefkosia er etter Lefkos, sønn av den egyptiske kongen, Ptolemaios. Navnet hans vil for alltid  være assosiert med byen, som ble gjenoppbygd ca 300 F.kr.

Derav navnet Lefkosa på tyrkisk, eller Lefkosia på gresk. Lefkosia brukt under den bysantinske perioden. Dog med noen forskjellige stavemåter.

Litt mer navnehistorie fra Nicosia langs blue line:

Det europeiske navnet Nicosia, er en middelaldersk forvrenging av navnet Lefkosia.  Nærmere årtusenskiftet utviklet Lefkosia seg til et sentralt administrasjonssenter, og øyas hovedstad.

Nicosia, skal etter hvert ha blitt byens navn pga den franske påvirkning med den franske kongefamilien Lusignan. ( Kilde Britannica)

Navnet «Leucusia» forbindes også med byen og spesielt en biskop og senere helgen, St. Triphyllius av Leucusia.

"Kjært barn, mange navn"

Spesielt mange blir det når «barnet» har en 3000 års lang historie, med så mange forskjellige styresmakter som Nicosia og øya Kypros.

Brittene brukte navnet Nicosia fra starten av sitt protektorat over Kypros i 1878 og under sitt koloniherredømme på øya frem til 1960.

Etter uavhengighet i 1960 forble Nicosia brukt til engelskspråklig dokumentasjon, men Lefkosia, ble brukt til gresk dokumentasjon. Dokumenter skrevet på tyrkisk, som bruker en modifisert form av det latinske skriftet, identifiserer byen som Lefkosa.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Politisk vedtak 1995 navnebytte fra Nicosia til Lefkosia

Under et møte i det gresktalende Nicosias  kommunestyre i 1995 erklæres det at byen fremover skulle bære navnet Lefkosia istedenfor Nicosia. Bakgrunnen er basert på de tre språkene som Kypros offisielt bruker på dokumenter og sedler – engelsk, gresk og tyrkisk.

Rådets beslutning om å droppe navnet Nicosia, har som mål å bare bruke Lefkosia eller Lefkosa.  ( kilde: United Press International (UPI) )

Har det lykkes?
Kommunale politiske visjoner, er ikke alltid like realistiske eller gjennomførbare.

Jeg vet ikke hva det vil si å lykkes på dette området. Som utlending foretrekker jeg ennå å bruke Nicosia. Muligens også fordi det er mer nøytralt?

Big foot was in Nicosia?

I bygningen på bildet over ligger Arabahmet kulturhus. Stedet er  populært og bærer preg av kreativ utfoldelse. Den blå linjen var byttet ut med blå «bigfoot» spor inn til døren og den armenske kirken som lå rett ved.  Kanskje dette var et av de stedene vi mistet linjen?

Det spiller ingen stor rolle om den blå linjen blir borte.  Området er av overkommelig i størrelse, og det er mye å se uansett hvor en går. Du ser alt fra rustikk sjarm til restaurerte perler og falleferdige rønner. Les mer om Nicosia byplan for restaurering i det neste blogginnlegg.

Nicosia har vært en svært vakker by

På bildet over ser en i enden av gaten en barrikade mot «The green line» også kalt UN / FNs buffersone. En lever hele tiden tett på «den andre siden» i Nicosia.

Det som slo oss mest på våre vandringer igjennom byen var hvor vakkert Nicosia må ha vært før 1974. Vakre, tradisjonelle, stil- og sjelfulle bygninger beliggende tett på kirker og severdigheter fra vår felles kulturelle arv.

Zahra Sokak går langs vollgraven

En favoritt ble gaten Zahra Sokak som går langs vollgraven som deler Nicosia the Walled City og Markou Drakou Street i bufferzonen.  Vi slo oss ned utenfor Zahra 11 cafe.

Da satt vi i første linje til å skue over vollgraven med påskegule margeritter, Ledra Palace hotell og tårnene med grensevakter.

Sorg og sinne på bege sider

Med vemod beundret vi den lave påskesolen gå ned over den gresktalende delen av byen. Vel vitende om de menneskelige smertene, historien over flere tusen år har påført denne byens innbyggere.

Når en ser byen tett på, er det er lettere å forstå og ta inn over seg den gresktalende delen av øyas personlige sorg over situasjonen.

Samtidig er det vanskeligere og nesten umulig å akseptere den manglende politiske viljen til å løse «The Cyprus issue». Den delen av konflikten rammer den tyrkisktalende siden mest, pga internasjonal handelsboikott siden 1974.

Ledra Palace hoteell har huset berømtheter

Under sees en noe falleferdig utgave av det en gang så lekre og eksklusive Ledra Palace hotell, nå beliggende inne i buffersonen.

I neste innlegg, del 3, vil vi se litt på Masterplanen for Nicosia Walled City. Planen gjelder organisering, rehabilitering og samarbeid i det to språklige og bi-kommunale arbeidet for den delte hovedstaden på Kypros.

Alle innlegg i denne serien fra Nicosia Walled City er:

Del 1   TasEv guesthouse i Arabahmet
Del 2   Nicosia langs blue line
Del 3  Masterplanen for Nicosia  og rehabiliteringsarbeidet
Del 4   Büyük Han Great Inn i Nicosia Walled City 
Del 5   Kypros dører i Nicosia Walled city 
Del 6   Bibliotheque restaurant og Bandabulya
old Market Nicosia walled city 
Del 7   Selimiye bydel og moske 
i Nicosia Walled City
del 8   Kumarcilar Han Gamblers Inn,
bysykler og kaker i Nicosia Walled city
Del 9   Ledra Street grensepassering Nicosia
nord til sør i Nicosia Walled city 
Del 10  Ledra Palace crossing point  
Nicosia Walled City
Del 11  Det moderne Nicosia 
med shopping og fornøyelser

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!