Nicosia – delt hovedstad

Nicosia – delt hovedstad

You are currently viewing Nicosia – delt hovedstad

Nicosia - delt hovedstad så husk passet

Nicosia – delt hovedstad som den siste i verden. Det gjorde at ungdommen hadde lyst på en tur for å undersøke litt. Hovedstaden Nicosia, eller Lefkosia som den kalles den på Tyrkisk. Vi hadde vært i Nicosia før, men da kun på den Tyrkiske-Kypriotiske siden av «The Green line».

En 45 minutters kjøre tur  fra Esentepe området går greit. Lett å finne parkering gjorde det overkommelig, selv på en veldig varm dag. Den tyrkisk-kypriotiske delen er veldig nedslitt og falleferdig. Årsaken er den lange internasjonale handelsboikotten som går helt tilbake til 1974.

 

Nicosias tyrkisktalende del heter Lefkosa på tyrkisk

Bildet over er fra en tur i en tidlig påske i en del av gamle byen innenfor «the walled city». Til tross for det store forfallet er allikevel mange cafeer, butikker og severdige steder som Girne Gate, Büyük Han, Selimiy mosken og flere museer på nordsiden av Green Line. Det er oppløftende rehabiliterings prosjekter på gang. Den nye delen har mye shopping, restauranter, og universiteter osv.

Første gang vi kom til Nord Kypros i 2014, var det kun Pepsi Cola å få kjøpt. Allerede året etter dukket Coke Cola opp flere steder. I løået av 2020 ser vi at selv Burger City har blitt til orginalen Burger King.  Her går utviklingen fremover.

Green Line, hvor tiden har stått stille

Green Line er buffersonen mellom Nord og sør. her har det ikke skjedd noe som helts, og det er ikke lov å ta bilder.

Kontrasten var stor med en gang en kom over grensen. På Nord Kypros ser en ikke de vanlige internasjonale kjedene. Det er veldig deilig, men ganske komisk til tider. Beskyttet av den internasjonale boikotten har de ikke trengt å skule sine bedriftenes plagiatnavn, kopierte business ideer og nesten identiske logoer. 

Selv om Nicosia – en delt hovedstad mellom to land, er det fult mulig å gå over grensen. Denne muligheten kom i 2004. Denne gangen ønsket vi å gå igjennom grenseovergangen i Ledra Street. Den er for fotgjengere og en må ha med gyldig pass for å slippe igjennom.

Ledra street, liknende utvalg som resten av Europa

Noe av det først vi møtte etter grenseovergangen i Ledra Street var en Pull & Bear klesbutikk. Den kjeden har vi besøk utallige ganger opp igjennom årene i Spania og London, bra utvalg og priser for ungdom. Så bar det inn på en Birckenstock butikk for kjøp av nye tøfler. Prisene på var ganske så like de Europeiske og som er noe under de norske. Damen i butikken tok fullstendig kommandoen og viste bedre en meg hvilken størrelse som passet meg best.

Har en sett filmen «mitt fete Greske Bryllup» så kjenner en fort igjen at den greskinspirerte selvtilliten. Wow, den strekker seg helt til månen og tilbake. Når jeg  ikke var helt enig, så det ble ganske slitsomt.  Prislappen var på neste 1000 Norske kroner, ganske så likt hva har betalt i London. På alle mulige måter var den greske delen av Nicosia veldig annerledes, om en sammenlikner med å shoppe i Kyrenia, på Nord Kypros.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Taxi til Mall of Cyprus

Deretter tok vi en taxi til shoppingsenteret Mall of Cyprus. Kjell Erik drev litt research og spurte om sjåføren, en mann i 30 årene, om han hadde vært i Kyrenia gamle havn noen gang? Joda, flere ganger på dagsturer hadde han vært der.  En kunne spise fersk fisk i havnen og det var mye å se på sa han. Vel fremme ved shoppingsenteret var det moderne med butikker som Massimo Dutti, Mango, Zara, Intersport og alle de andre merkene vi  er vant med. Prisene var på europeisk nivå, men noe salg var til hjelp.

På let etter gyros, men fant kun KEO

Vi kastet oss inn i en taxi og dro tilbake til Ledra street. Yngste sønnen ville prøve om Gyros smakte annerledes en Kebab, før vi gikk over grensen igjen. Det var skrekkelig varmt og vi rotet oss ned i Socrates eller Aristoteles street. Tilslutt måtte vi bare sette oss ned et sted med en god vifte. Det ble ingen gyros denne gangen. Men med moussaka og det lokale ølet KEO. Mor og far fikk ihvertfall en «ekte»gresk-Kypriotisk måltids feel. KEO det Kypriotiske lokale ølet med de samme initialer, som den mannlige delen av Feriehus Middelhavet. Stor stas.

Inne i restauranten hang det enorme bilder av Bellapais Klosteret. Kjell Erik spurte igjen litt uskyldig om den eldre damen som serverte oss hadde vært der. Joda, det hadde hun og så kom det en tåre i øyekroken. Hun og hennes familie bodde i området et stykke utenfor Kyrenia frem til 1974 splittelsen. Det er vondt å se hvor tett opp i dagen sorgen fremdeles lå.

Den internasjonale handelsboikott bør heves

En annen sak som lå helt fremme i dagen er sandsekker med piggtråden bak, som markerer skille dvs. «the Green Line» som er FN`s sone for skillet mellom nord og sør. Veldig spesielt og minner en om at nå må det internasjonale samfunnet ta sitt ansvar og tvinge partene til forhandlinger som ender i en løsning. Enten blir det en sammenslåing ala Storbrittania med en identitet utad og separate stater innad, hvis ikke så må den internasjonale handelsboikotten mot nord heves for godt.

Storpolitikk og terroristers handlinger går alltid utover enkeltpersoner. Håper at verken nord- eller sørsiden, surrer bort den sjansen som ligger på forhandlingsbordet i disse dager ( august 2016). Enkelt mennesker fortjener en mulighet til å få en avslutning på den triste splittelsen av landet.

Home, sweet home

Vi gikk over grenseovergangen  i Nicosia – delt hovedstad tilbake til «vår del» av øya. Det var befriende og avslappende å komme  Bibliotheque cafe og bar, en favoritt i Nicosia nord. Det er et fult restaurert lokale som ligger ganske tett på området med buffersonen. Der ble det en liten limonade for nedkjøling før vi fant tilbake til parkeringen. Dagsprisen for parkering var 8 TL, ( 15-16 nok kurs og pris 2016) og vi hadde hatt en fin dag. Vi tilbake i en del av Middelhavet igjen, med priser fra «et annet århundre».

Og det var skikkelig, skikkelig deilig!  🙂

Tidligere innlegg i denne serien fra Nicosia Walled City er:

Del 1   TasEv guesthouse i Arabahmet
Del 2   Nicosia langs blue line
Del 3  Masterplanen for Nicosia  og rehabiliteringsarbeidet
Del 4   Büyük Han Great Inni Nicosia Walled City 
Del 5   Kypros døreri Nicosia Walled city 
Del 6   Bibliotheque restaurant og Bandabulya
old Market Nicosia walled city 
Del 7   Selimiye bydel og moske  
i Nicosia Walled City
del 8   Kumarcilar Han Gamblers Inn,
 bysykler og kaker i Nicosia Walled city
Del 9   Ledra Street grensepassering Nicosia
nord til sør i Nicosia Walled city 
Del 10  Ledra Palace crossing point  
Nicosia Walled City
Del 11   Det moderne Nicosia  
med shopping og fornøyelser

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!