Lapta kystvei Nord Kypros

Lapta kystvei Nord Kypros

You are currently viewing Lapta kystvei Nord Kypros

Lapta kystvei Nord Kypros

Lapta kystvei Nord Kypros er et initiativ fra ordføreren i Lapta kommune. Det greske og engelske navnet for Lapta er Lapithos. Kyststrekningen mellom Lapta og Karsiyaka består av  type kalsiumrike svaberg. På dette strekket er sandstrender få og det er langt mellom disse.  Første etappe ble  åpnet i 2013, neste etappe noen år senere. Gåveien er delvis finansiert av EU midler. Den Tyrkiske stat har bidratt med midler i de senere år.

Deilig og frisk turvei hele året.

Vi gikk kystveien første gang i romjulen 2018. Det var friskt og deilig å gå i den ozonrike luften. Det er en brosteinsbelagt gangvei på drøye 6 km totalt (tur-retur). Det er planer om å forlenge den helt inn til Kyrenia. Det vil kreve kapital, men hadde vært veldig flott med enda en turmulighetene i området.

Litt for en hver smak langs turveien

Deler av gåveien er over svaberg og fjell. Underveis krysser en flere broer, boligfelt, badeviker, Silver Rocks restaurant, Lapta fiskehavn, en «pop-up» campingvogn cafe ved navn Zihni’s cafe drevet av Ziggy og utallige benker å ta en strekk på for de som trenger det.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

En tur rett før solnedgang

Turen vi gikk rett før solnedgang en ettermiddag i september og var spesielt flott. Innen vi kom tilbake til parkeringsplassen ved Silver Rocks Restaurant var det nesten bekksvart. Det er ikke belysning langs gåveien, da må hodelykt tas med. For turer etter solnedgang er Alsancak Milli park som ligger 6,5 km unna i retning Kyrenia, et bedre alternativ. Den har opplyst løype.

Quatro Stagioni turvei

Vi har gått kyststien  i alle fire årstider. Stien slynger seg langs kysten, og gir uforstyrret utsikt over Middelhavet. turen er er hovedsakelig uten noe særlig stigning, noe som gjør det mulig for de som ikke er så spreke og rullestolbrukere å delta. Det er noe stigning over en av broene. Trappen på bildet under er ned til en badevik og ikke en del av selve gangveien.

Silver Rocks Restaurant riktig skinner i mørket

Når en kommer fra øst, fra Kyrenia starter Lapta kystvei Nord Kypros ved en romslig parkeringsplass rett før Silver Rocks Restaurant. Ta av veien til høyre ved skiltene til «Lapta Sahil Yürüyüs Yolu» (Lapta gåvei ved kysten).  Kommer en fra området lenger vest som Karisyaka kan en f.eks starte ved Sardunya Bay  Cafe. Se kartlink her.

God tur!! 

Adresse for parkerings plass

Lapta Walkway / Lapta Kystvei – sti / Lapta Sahil Yürüyüs Yolu

Adresse:  Lapta kommune, vest for Kyrenia, Nord Kypros
Åpningstid: Det er ikke belysning langs turveien
Det er flere muligheter for tilgang og parkering i området hvor turveien går. De tre forslag er ment som en veiledning. 

Parkering 1:

Åpen plass ved siden av Ezic Lapta Restaurant
Trykk på link som tar deg rett til googlemaps

Parkering 2: 
Zihni’s Coastal Cafe
Trykk på link som tar deg rett til googlemaps

Parkering 3: 
Sardunya Bay strand og strandbar/taverna med tidvis underholdning etc.
Trykk på link som tar deg rett til googlemaps

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!