Mavi Kosk Blue House og Geçitköy demning

Mavi Kosk Blue House og Geçitköy demning

You are currently viewing Mavi Kosk Blue House og Geçitköy demning

Mavi Kosk Blue House og Geçitköy ferskvanns demning er to greie sightseeing aktiviteter å kombinere. Det er kun noen få kilometer mellom stoppestedet og utsiktspunktet ved Geçitköy demning og til Mavi Kosk. Vi dro en desemberdag med regn i Kyrenia området.

Når vi nærmet oss demningen sluttet regnet og vi hadde oppholdsvær hele dagen «på andre siden» av fjellryggen.

Vannmangel hver sommer

Nedbøren er oftest lokal på Kypros. Vi har erfart kraftige haglskurer i Esentepe uten tilsvarende i Kyrenia. det motsatte har også vært tilfelle. På en øy i Middelhavet er alt vær og nærheten til naturen uansett herlig. Kypros er en øy, i tørr og varm del av verden. Dette er bakgrunnen for at vannmangel har vært et tema nesten hver eneste sommer. Spesielt etter tørre vintre med lave nivåer av nedbør.

Tyrkia gikk på et tidspunkt ( trolig ca. år 2004) inn for å løse dette evige problemet.

Rørledning med ferskvann over Middelhavet

Et prosjekt ble startet for å bringe vann fra Tyrkia til Kypros. Dette skulle foregå via en rørledning under vannet over de 80 km, som er fra land til land. Det hele startet med bygging av en demning høyt i Taurusfjellenet i Tyrkia, hvor vannet herfra skulle bli transportert over havet og for deretter å oppbevares i Geçitköy demning.

Det opprinnelige reservoaret var ikke stort nok til å romme de nye vannmengdene. Dette førte til byggingen av en ny vegg på demning som er 35 meter høy (over 100 fot) for å utvide kapasiteten.

Trelleborg Offshore gigaprosjekt

Prosjektet involverer to pumpesentre og nesten 110 km rørledning. Se filmer på Youtube Del 1 og 2 fra 2013  om dette gigantiske ingeniørprosjektet av Trelleborg Offshore.

Prosjektet er finansiert av Tyrkia.

Geçitköy Reservoir måtte utvides

Høydeforskjellen mellom reservoaret i Tyrkia og mottakeren reservoaret Geçitköy, skulle gi all den energien som trenges for å overføre vannet fra Tyrkia til Nord Kypros. Prosjektet involverer to pumpesentre og nesten 110 km rørledning. Se filmer på Youtube Del 1 og 2 fra 2013  om dette gigantiske ingeniørprosjektet av Trelleborg Offshore.

Vinterstormer i januar 2020 ga problemer med ledningen enkelte steder, men dette ble reparert frem i mot presidentvalget i oktober 2020. 

Fra utsiktspunktet over Geçitköy Reservoir er det kun noen få kilometer kjøring til Mavi Kosk Blue House. 

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Mavi Kosk Blue House Museum

Mavi Kosk Blue House er normalt åpen hver dag unntatt mandag. Huset er i dag et museum, beliggende innenfor et militært område. Det er krav om at en må legge igjen pass eller en tilsvarende identitetsbevis med bilde ved porten.

Vær obs på at punktet markert for Mavi Kosk Blue House på Google MAPs ikke stemte pr. 2019. Kommer du fra Kyrenia – Girne og kjører i retning Güzelyurt, så kjører en av til høyre etter K-pet güney Petrol.  Kjør gjennom Camlibel landsby og følg skiltene helt til du kommer til inngangs porten.

Vi hadde ikke planlagt besøket, og hadde derfor ikke med pass. Det var ikke noe problem, de aksepterte norske sertifikater. Prisen var latterlig lav, slik det normalt er for å komme inn på museum på Nord Kypros.

Tyrkiske guider, engelsk hefte for turister

Det er guide rundturer med unge militærgutter, for tyrkisktalende. Alle vi andre fikk utdelt et guidehefte på engelsk, som tar en fra rom til rom og beskriver detaljer.

Det er ikke lov å ta bilder inne i huset.

Litt artig er det jo at stilen er gjenkjennelig. Interiør fra ens eget liv og barndom, er i dag bevaringsverdige saker på et museum. Vi ser det samme i Norge på Maihaugen og Folkemuseet. Dog er bakteppet, for de norske byggene og den norske historien, mindre dramatisk.

Mavi kosk blure house museum Byron Pavlides' Famous Villa med tomt svømmebasseng foran. Hvite vegger, blå dører vinduslemmer

Gresk-kypriotiske Byron Pavlides Villa

Mavi Kosk Blue House ble bygget i 1957 av Byron Pavlides, en Gresk-Kypriotisk og Italiensk forretnings mann. Pavlides var venn av erkebiskop Makarios og juridisk rådgiver.

En rekke myter har vokst opp rundt Pavlides. Det man vet er at han kom fra en respektert familie, som var involvert i bilhandel. Han var hovedagent for General Motors, Vauxhall og Opel, med kontorer i Famagusta, Larnaka, Pafos og Kyrenia.

På bildet under ser en enden på Geçitköy demningen, veien til Kyrenia og havet bakenfor fjellene.

Erkebiskop Makarios juridisk støttespiller

Det ryktes også at det er hemmelige underjordiske passasjer og kamre bygget for å skjule smuglervarene. Bla. skal han ha flyktet via en av disse i 1974.  

Det som ryktes, men som ikke er bevist, er at han var en EOKA-sympatisør og våpenhandler. Det skal ha vært årsaken til at han bygde huset sitt der han gjorde, for å holde et øye med sjøen for ankomsten av skip med våpenleveranser.

Huset ble brukt som bolig for en stasjonær tyrkisk general en periode. Deretter ble Mavi Kosk Blue House omgjort til et museum.

Den blå kiosken?

Flere guidebøker poengterer, at denne historien, muligens er det sterkeste eksempelet på propaganda mellom partene i nord og sør. Et tips er å lese engelske kilder. Engelskmennene var en utenforstående part på øya og nasjonen er av natur nøytral.

Mavi = blå og ordet Kösk sier google betyr herregård. Men også at ordet er en type åpent lysthus / paviljong og er bakgrunnen for det norske ordet kiosk. En liten kiosk med salg av snacks, fant vi også der.

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!

Besøkt av Sophia Loren?

Mavi Kosk Blue House står som det skal ha vært i sine glansdager. Det var en svært luksuriøs standard for samtiden. Det ryktes at Sophia Loren gjestet huset.

Den kjente skuespillerinnen, var selv eier av et villa i Varosha / Maras området i Famagusta. Det var i den nå avstengte delen av Famagusta, som går under tilnavnet Famagusta ghosttown.

Emosjonelt sterke bilder, viktig info

Et emosjonelt sterkt skilt møter de besøkende. Mavi Kosk Blue House ser så mye mer en bare fremvisning av et flott hus. Det er et museum som informerer om historien.  Historien til Tyrkisk-Kypriotene, den britiske administrasjonen, og om fredsoperasjonen juli 1974 som reddet de tyrkisktalende Kypriotene. Og delte øya i 2.

Den samme hendelsen, som beskrives som invasjonen for den Gresk-Kypriotiske befolkningen.

Luksøriøs standard for datiden

Du vil passere gjennom rom med temafarger. Det vil være luksuriøse gjenstander og møbler,  verdifulle malerier, lyddempende gardiner, bad og toalettpynt, privat  svømmebassenget i hagen, en resirkulerings vinkran, bassenger som minner om den romerske sivilisasjonen, klimaanlegg i alle rom, hemmelige passasjer og ganger og hemmeligheter som ikke kan forklares. Slikt imponerte samtiden veldig, selv om det kan se ut som et normalt og flott hus utenifra.

The Cyprus issue - thruth or propaganda?

Et besøk her er en rolig og til tider en trist opplevelse. Tilgjengelig informasjons plakater gir info, som setter hele «Kypros problemet» inn i en tidslinje. Deler av historien fremheves, og mye av dette er mange kanskje ikke klar over.  Uansett hva som er sannheten eller propaganda, Pavlides var uten tvil en eksentrisk, flamboyant mann.

En spesiell mann, som bygget flere av husene sine i avsidesliggende områder. Det er en god oppskrift for å sikre privatliv, spesielt viktig om en bedriver uhederlig eller kriminell aktivitet.

 

Mavi Kösk 

Huset og museet ligger inne i et miltært område. Åpent hver dag mellom 9:00 – 18:00 unntatt mandag. ( 2020) Antall besøkende kan ved enkelte tilfeller begrenses.
Ekstra: Ta med offisiell legitimasjon
Pris: svært lav
Adresse: Çamlıbel 

Ikke gå glipp av ny info fra Nord Kypros, meld deg på nyhetsbrev!